Voedingsbehoeften en productkwaliteit in de biologische varkensteelt
Het project heeft als doel om de interacties tussen activiteit, voeding en omgevingstemperatuur van biologische varkensteeltsystemen te verduidelijken en te evalueren t.o.v. de gangbare veeteelt. Hierbij zal ook de impact op de productkwaliteit betrokken worden. In de eerste fase zullen de verschillen in grootte en specificiteit van de nutritionele behoeften van vleesvarkens voor thermogenese, immuniteitsopbouw en activiteit tussen gangbare en biologische teeltsystemen bepaald worden. Twee interacties zullen in deze benadering centraal staan : enerzijds de huisvesting en het diertype en anderzijds de voeding. Hiertoe zullen de dieren ad libitum gevoederd worden en zullen de nutriëntenverteerbaarheid , de immunologische status van de dieren, de zoötechnische prestaties, de eiwit- en energiestatus, evenals de karkas- en vleeskwaliteit opgevolgd worden. Dit zal gebeuren onder twee duidelijk verschillende klimaatsomstandigheden, namelijk zomer versus winter. In de volgende fase zal worden nagegaan of het biologische vleesvarkenssysteem een aanpassing van de eiwit/lysinenormen vergt.
Leiding :
R. DE WILDE, dr.med.vet., hoogleraar RUG.
G. JANSSENS, dr.dierg.wet., doctor-assistent RUG
S. MILLET, wetenschappelijk medewerker
Janssens, G.P.J., Hesta, M., Debal, V., Debraekeleer, J., De Wilde, R.O.M., 2001. The use of by-products in organic pig production in Belgium. Landbauforschung Völkenrode 223, 174-177.
Millet, S., Janssens, G.P.J., Hesta, M., De Wilde, R.O.M., 2001. Biologische vleesvarkensteelt: mogelijkheden en moeilijkheden. Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift 70: 271-278.