Zijn biologische groenten gezonder en/of veiliger? Wetenschappelijk onderzoek naar feiten en perceptie
Groenten zijn een belangrijke bron van voedingstoffen zoals vitamines en mineralen. Anderzijds kunnen in groenten ook allerhande contaminanten worden teruggevonden zoals pesticidenresiduen en nitraat. Biologische groenten worden dikwijls geassocieerd met een hogere voedingswaarde en voedselveiligheid. In 2006-2007 is een studie uitgevoerd om op een objectieve en wetenschappelijke manier na te gaan of bio groenten een meerwaarde bieden naar voedingswaarde en voedselveiligheid in vergelijking met gangbare groenten. Zijn m.a.w. claims als “bio is gezonder” en “bio is veiliger” wetenschappelijk te onderbouwen? Deze resultaten werden vervolgens getoetst aan de perceptie van de consument ten aanzien van biologische groenten.
Zijn bio groenten gezonder en veiliger?
Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur kan niet eenduidig worden besloten dat bio beter scoort. Afhankelijk van het beschouwde nutriënt of contaminant en de beschouwde groente scoort bio soms beter en soms slechter dan zijn gangbare tegenhanger. Zo blijkt op basis van onze gegevens dat het gehalte aan vitamine C significant lager is in bio wortel en aardappel, maar significant hoger in bio tomaat. Ook per groente zijn er geen eenduidige trends. Zo scoort bijvoorbeeld bio wortel beter voor het gehalte aan bèta-caroteen, maar slechter voor vitamine C en kalium en even goed voor calcium. Wanneer men het consumptiepatroon inzake groenten tussen bio en niet-bio consumenten vergelijkt, blijkt dat bio consumenten meer groenten eten met hogere innamen van bepaalde nutriënten en contaminanten tot gevolg.
Bestaat er een kloof tussen de perceptie van de consument en de wetenschap omtrent bio groenten?
De studie toont aan dat biologische groenten genieten van een positieve perceptie die niet altijd wetenschappelijk gegrond is. Een communicatiestrategie voor de biologische sector zou kunnen zijn om de nadruk te leggen op de emotionele waarde van het kiezen voor biologische groenten eerder dan een rationele argumentatie aan te bieden. Een tegenovergestelde strategie zou dan kunnen voorgesteld worden voor de gangbare sector.
ADLO, Departement Landbouw en Visserij, Vlaamse Overheid
Hoefkens, C., Van Camp, J., Verbeke, W. (2010). Zijn biologische groenten gezonder en/of veiliger? Wetenschappelijk onderzoek naar feiten en perceptie. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 116-117.
UZ Gent, Stefaan De Henauw (stefaan.dehenauw@ugent.be)