Duizendblad: een klein kruidenbedrijfje vol bedrijvigheid
Hoe je een oppervlakte maximaal kan benutten kwamen we te weten tijdens het bedrijfsbezoek aan Duizendblad. Met een groepje geïnteresseerde telers konden we een kijkje nemen hoe Yo De Beule, zaakvoerder van het bedrijf, het aanpakt. Duizendblad is een klein éénmansbedrijfje van 25 are geteelde gewassen en 23 are “wilde” gewassen. De gewassen zijn een uitgebreid gamma aan specialisaties van kruiden en eetbare bloemen.
Evolutie…
Duizendblad was oorspronkelijk opgericht als kruiden opkweek bedrijf. Al snel evolueerde de afzet niet alleen naar markten en particulieren, maar ook naar restaurants. Na enkele jaren werd het gamma kruiden eveneens uitgebreid naar eetbare bloemen. Yo tracht de plant op verschillende manieren en ogenblikken aan de man te brengen. Niet alleen blad, maar dikwijls ook de bloem en eventueel het zaad kan eetbaar en lekker zijn van bv. koriander. Om de beschikbare oppervlakte nog beter te benutten wordt er onder de hoger groeiende struikjes nog kleinere gewassen geplant. Het assortiment is heel uitgebreid, een grandioos smaakpallet is ondertussen opgenomen binnen de teeltplanning.
Veldindeling
Het veld is ingedeeld naar type teelt. Volgende percelen zijn te onderscheiden:
- Gedeelte vaste planten
vb. meerjarge kruiden - Kuipplanten
vb. citroenverbena, citroengras, meloensalie, ananassalie - Een strook voor specifieke wensen van bepaalde restaurants
vb. snijkooltjes (Russische, Italiaanse, palmkool), erwtenscheutjes - Tunnelteelten
vb. eetbare chrysant, shiso, majoraan, bernagie - Opkweekgedeelte
vb. allerhande kruiden, oesterblad - Perceel eenjarige gewassen
vb. hertshoornweegbree, warmoes, spiraalkool
Ook de omheining is functioneel en “eetbaar”. Voorbeelden van beplantingen zijn apothekersroos, waarvan knop en bloemblad kunnen genuttigd worden, en sleedoorn waarvan de bloem (amandelsmaak) en bes eetbaar zijn.
Foto: omheining van apothekersroos
De indeling binnen een blok van het veld is afhankelijk van bv. het al dan niet noodzakelijk zijn van afdekken met vliesdoek gedurende de winter.
Van zaad/stek tot volwaardig product
Yo probeert het proces zoveel mogelijk zelf in handen te hebben. Indien mogelijk wordt eigen zaad of stek van eigen moederplant gebruikt. De oogst en verpakking wordt eigenhandig uitgevoerd; het afgewerkte product gaat voor het overgrote deel naar restaurants via diverse kanalen. Tevens experimenteert ze intussen met het drogen van kruiden.
Wat met beheersing en bestrijding van ziekten en plagen?
Op het bedrijf wordt zoveel mogelijk geteeld met de natuur. Bestrijding met bepaalde producten, toegelaten in biologische landbouw, was tot nu toe nog niet aan de orde. Zieke planten worden verwijderd, enige schade wordt getolereerd. Indien dient ingegrepen te worden, geeft Yo de voorkeur aan inboeten in productie dan behandelen. Zo werd de munt volledig afgemaaid ter bestrijding van het munthaantje. Wel wordt er gewerkt met eigen gemaakte aftreksels van bv. brandnetel, smeerwortel en duizendblad als bladvoeding en plantenversterker. Algemene bemesting op het bedrijf gebeurt met compost.
Glimp van het gamma
Een fractie van het uitgebreide gamma zijn indianenbieslook, bergamotbloemen, zeekool, Roomse kervelwortel, kliswortel, fluitenkruid, dropplant, …
Het volledige gamma kan je opvragen via yo@duizendblad.be.
Foto: Oesterblad
Foto: Grof bieslook
Foto: In de koepel staan o.a. bernagie, eetbare chrysant, bloem van koriander,...
Foto: De tevreden deelnemers konden na afloop nog genieten van een hapje en een drankje.
Meer info?
Justine Dewitte (PCG)
TEL: 09 381 86 86
E-mail: justine.dewitte@proefcentrum-kruishoutem.be