Eerste ervaringen van kersvers omgeschakelde biotuinder Peter Bartels
Sinds enkele jaren is er meer en meer interesse in biologisch telen. Ondanks het een groeimarkt is, blijft het aandeel bioboeren heel beperkt. Het vergt dan ook een andere aanpak, een andere manier van bemesten, heel nauw monitoren, … Peter Bartels, die reeds 33 jaar gangbare groenten teelde, durfde de uitdaging aan. Geïnteresseerde tuinders konden deze zomer zelfs een kijkje nemen en naar zijn eerste ervaringen luisteren.
Peter schakelde niet van de ene op de andere dag over. Hij dacht er reeds geruime tijd aan om de stap te zetten, en volgde de biosector dan ook al vrij nauw op. 6 jaar geleden stond hij op een keerpunt. De afzet van de gangbare paprika’s wou niet mee dus was hij verplicht om een andere weg in te gaan. Uiteindelijk koos hij toen voor de teelt van zoete puntpaprika’s. Vorig jaar kreeg hij echter een massale aantasting van virus, waardoor hij opnieuw noodgedwongen was om na te denken over andere opties.
Deze keer koos hij wel om op biologische teelt in te zetten. Voor eenjarige gewassen duurt een omschakeling normaliter 2 jaar, maar doordat Peter op substraat teelde en zijn grond perfect afgedekt was, kon de omschakelingsperiode gereduceerd worden tot 3 maand. De tijd dat het substraat en de folie uit de kas werd gehaald, en de bodem opnieuw klaargemaakt werd voor een grondteelt, was de omschakeling doorlopen. Op 15 februari dit jaar kon zijn bioteelt van start gaan.
Peter is een veilingman, dus ook voor de afzet van zijn biogroenten deed hij beroep op veiling Bel’Orta. Voorafgaand aan de teelt werd er goed overlegd welke vragen de afzet had en met welk product ze raad wisten. Bio is een kleine markt en het is de kunst om met het juiste product op de juiste plaats te komen.
Justine Dewitte (PCG)