Zoektocht naar nieuwe controlemethoden voor de melige koolluis
Bladluizen beheersen is in de bioteelt van spruiten een grote uitdaging. Proefcentra Inagro en PSKW zetten in op onderzoek naar nieuwe controlemethoden als alternatief voor pyrethrinen. Een korte afdekperiode van acht weken met een fijn en licht insectengaas levert meer gezonde spruiten op, maar langer afdekken verlaagt de opbrengst en bevordert de ontwikkeling van bladluizen. Natuurlijke vijanden spelen een sleutelrol. Om ze sneller in het gewas te krijgen, kan het zinvol zijn om bankerplanten aan te planten in de teelt. Onderzoek moet uitwijzen welke soorten hiervoor geschikt zijn.
In het project Zero-Fyto F&G werkt Inagro samen met Franse, Waalse en Vlaamse partners rond de teelt van groenten en fruit zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In dat kader testten we op het biologisch bedrijf van Inagro enkele zero-fyto-methoden om de schade van bladluizen en de koolwittevlieg te beperken in spruitkool.
In een ander project dat dit jaar is gestart, gaan drie Vlaamse onderzoekspartners op zoek naar geschikte bankerplanten om melige koolluis te beheersen (project CABAN). In dat onderzoek ligt de focus op de teelt van spruitkool maar de techniek kan ook in andere koolgewassen worden ingezet. Bankerplanten zijn planten die alternatieve prooien voorzien als voedsel voor de natuurlijke vijanden. Deze prooi insecten mogen niet schadelijk zijn voor het gewas, zodat ze het risico op plagen niet vergroten maar in de eerste plaats de natuurlijke vijanden voeden. Als we de bankerplanten tijdig in of naast het gewas installeren, kunnen de populaties natuurlijke vijanden zich opbouwen alvorens de bladluizen in het gewas opduiken. Ze vormen als het ware een leger dat klaarstaat om de minste opbouw in de plaagpopulatie snel te onderdrukken.
Lees een update van beide projecten in dit artikel.
Meer info?
Femke Temmerman
Tel: +32 (0)51 27 32 53
E-mail: femke.temmerman@inagro.be
Attachment | Size |
---|---|
Zoektocht naar nieuwe controle-methoden voor de melige koolluis.pdf | 463.16 KB |