Natuurlijke vijanden stimuleren: een bankerplant systeem voor de (bio)koolteelt
In het CABAN project beogen we de eerste stappen te zetten in de ontwikkeling van een bankerplant-systeem tegen melige koolluis.
Een eerste stap in dit proces is het screenen van verschillende plantensoorten op hun geschiktheid hiervoor. De planten moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Ze moeten (1) een voedselbron onder de vorm van alternatieve prooien bevatten, (2) natuurlijke vijanden van melige koolluis aantrekken, (3) ze mogen geen insecten aantrekken die als koolplaag worden beschouwd en (4) ze moeten aanwezig zijn gedurende de volledige teeltduur en gemakkelijk kweekbaar zijn (bloeien tijdens de teeltduur is een sterk pluspunt).
In een tweede stap wordt de toepassing van de meest geschikte plantensoorten gevalideerd op perceelsniveau. De bankerplanten zullen in verschillende configuraties tussen de koolplanten worden aangeplant en hun impact op plaagdensiteit en gewasaantasting zal onder de loep worden genomen. Tijdens dit project wordt de verworven kennis maximaal naar de sector verspreid door sterk in te zetten op demonstraties en door diverse communicatiekanalen te gebruiken. Dit met als doel een groot aantal land- en tuinbouwers kennis te laten maken met deze veelbelovende en innovatieve plaagbeheersingstechniek.
Annelies De Roissart (AFN-HOGENT), annelies.deroissart@hogent.be
Sander Fleerakkers (PSKW), sander@proefstation.be
Femke Temmerman (Inagro), femke.temmerman@inagro.be
AgroFoodNature (HOGENT), inagro, PSKW