Vruchtdunning bij biologisch pitfruit
Na een bevraging van de Vakgroep Biologische Fruitteelt blijkt dat vruchtdunning bij zowel appel als peer een teeltmaatregel is die telers in sommige jaren en bij sommige rassen willen toepassen om (I) tot een betere vruchtmaat te komen, (II) minder beurtjaren te krijgen en (III) minder arbeid aan handdunnen te moeten besteden. Voor appel is er zowel in binnen- als buitenland al enige ervaring met bloemverbranding bij appel, maar de resultaten zijn zeer wisselend. Bij peer is er nauwelijks ervaring. Vooral België en Nederland, als grootste producerende landen van bio-peren zijn hier vragende partij naar gericht onderzoek. Binnen dit project willen we zowel kijken naar een nieuwe mechanische techniek van bloemblazen als behandelingen in de nabloeiperiode. Het doel is alvast meer duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden, tijdstippen van toepassing en eventuele nevenwerkingen daarvan.
CCBT-project
Departement Landbouw & Visserij
Vakgroep Biologische Fruitteelt