Technieken voor vruchtdunning bij bio pitfruit worden geoptimaliseerd in nieuw CCBT-project
(bron foto: vakblad Fruit)
Binnen de biologische appelteelt loopt men bij kleinvruchtige rassen zoals Natyra, Elstar of Topaz vaak aan tegen een te hoge vruchtdracht met een kleinere vruchtmaat tot gevolg. Daarnaast hebben een aantal telers ook rassen staan die gevoelig zijn voor beurtjarigheid zoals bv. Delcorf. Om tot een constantere productie en betere vruchtmaat te komen is vruchtdunning noodzakelijk. Vandaag gebeurt dit handmatig, maar dit kost veel arbeid en komt vaak ook te laat om een optimaal effect te hebben.
In het afgelopen CCBT-project ‘Optimalisatie van de teelt van Natyra’ werd in 2022 voor het eerst een test gedaan met een bladblazer om bij appel tijdens de bloei bloemen weg te blazen. Binnen het nieuwe CCBT-project 'Vruchtdunning bij biologisch pitfruit' willen we deze techniek optimaliseren (rijsnelheid, druk, tijdstip…). Daarnaast worden er ook een aantal testen uitgevoerd bij peer want ook hier stelt de vraag van dunning zich in bepaalde jaren.
Indien deze techniek voldoet is dit een win-win situatie voor een teler die beslist om deze bladblazer aan te schaffen daar hij deze ook in het najaar kan gebruiken om de kleuring van rode appelrassen te bevorderen.
Het belangrijkste nadeel van het bloemblazen is het vroege tijdstip van toepassen (tijdens de bloei). Op dat ogenblik heeft men enkel zicht op het aantal bloemknoppen maar niet op de vruchtzetting. Binnen dit project wordt ook gekeken naar een aantal bespuitingen met o.a. minerale olie en een biologisch fungicide om junirui (natuurlijke vruchtval) te bevorderen in de nabloeiperiode. Hiervoor hebben we ons onder meer gebaseerd op ervaringen vanuit Duitsland.