Regenwormen to the rescue bij veranderend klimaat
Hoe verbeteren regenwormen de waterbuffercapaciteit en doorworteling van de bodem? En welke maatregelen bevorderen de regenwormpopulatie?
Jan Valckx van Wim Govaerts & co dook in de literatuur om deze vragen te beantwoorden. Hij bundelde alle info in een overzichtelijke fiche!
Deze kan je hier downloaden. (voor een pdf in hogere resolutie, neem contact op met info@ccbt.be)
Print, plastificeer en hang de fiche op een zichtbare plaats op je bedrijf. Zo word je dagelijks herinnerd aan wat regenwormen en jijzelf voor elkaar kunnen betekenen.
In het CCBT-project 'Klimaatrobuuste ruwvoederproductie' gingen we op zoek naar manieren om de robuustheid en de veerkracht van biologische veebedrijven te verhogen. Dit onder teeltomstandigheden met extremere weersomstandigheden, zoals frequentere en langere droogteperiodes tijdens het groeiseizoen.
Gekende klimaatrobuuste voedergewassen zoals droogtetolerante maaimengsels, sorghum, luzerne en esparcette werden in proeven gelegd. Maar ook het potentieel van zonnekroon als innovatief meerjarig klimaatrobuust voedergewas werd onderzocht. Begin volgend jaar publiceren we het verslag van deze proeven. Hou de nieuwsbrief dus in de gaten.
Regenwormen zijn uitstekende bodemingenieurs. Zij kunnen helpen ook de negatieve effecten van droogte en extreme neerslag te verzachten. In de fiche wordt uitgelegd hoe ze dit doen. Je komt er ook in te weten welke verschillende soorten regenwormen bestaan en wat hun functies zijn. Er staan heel wat beheermaatregelen opgesomd en hun invloed op de verschillende soorten wormen. Intensieve bodembewerking vermijd je best als je de regenwormen wil stimuleren.
In dit nieuwsbericht van VRT lees je dat ook onderzoekers bij het Louis Bolk Instituut (Nederland) in regenwormen een antwoord zien op de wateroverlast van de toekomst.
Meer info?
jan@wimgovaertsenco.be