Proefcentrum Pamel duikt de zomer in
Op 6 juni ontvingen de onderzoekers van Proefcentrum Pamel naar jaarlijkse gewoonte alle geïnteresseerden voor een rondgang in de teelten en werd er toelichting gegeven bij het lopend onderzoek.
Vergelijking van bemesting in aardbeien
Naar gewoonte starten we bij de aardbeien, daar loopt een bemestingsproef, waar een voorraadbemesting met stalmest voor de augustusaanplant werd vergeleken met een voorjaarsbemesting via fertigatie. Uit de voorlopige resultaten kan afgeleid worden dat er bijna geen verschil was in opbrengst en plantparameters. Wanneer in september een groenbemester in het plukpad werd ingezaaid en afgedekt met antiworteldoek in februari viel de opbrengst wel duidelijk terug. Ondanks dat het vruchtgewicht ongewijzigd bleef, werden er duidelijk minder vruchttakken gevormd.
In rassenproef zomerframbozen blijft Tulameen het goed doen
De rassenproef in zomerframboos werd aangeplant voorjaar 2021 en begint nu duidelijke verschillen te vertonen. Vooral Tulameen blijft het jaar na jaar goed doen met steeds een mooie opbrengst. Glen Ample komt daar net achter, maar is iets ziektegevoeliger. Ook Glen Dee doet het nog vrij goed. De smaak van Tulameen wordt het best gewaardeerd van alle geteste rassen. Dit jaar was een moeilijk jaar, weinig vorming van vruchttakken op de canes en door de hoge luchtvochtigheid was er erg veel druk van witziekte op de vruchten.
Nieuwe rassenproef bramen aangeplant
Dit voorjaar werd een nieuwe rassenproef van bramen aangeplant. In totaal werden 8 rassen geselecteerd die zullen beoordeeld worden op hun geschiktheid voor de bio teelt. De smaak is sowieso één van de belangrijkste factoren, maar ook de ziektegevoeligheid en het plukgemak van de bramen spelen een grote rol.
Miscanthus in de teelt van herfstframboos
Miscanthus wordt gezien als een interessant tussengewas voor herfstframbozen. Het kan sterke windvlagen temperen, de omgevingstemperatuur op warme dagen verlagen en houdt vocht beter in de teelten. Ook de mulch van miscanthus biedt heel wat mogelijkheden in de teelt van herfstframbozen. Naast een onkruid onderdrukkend effect zorgt het ook voor een betere vochtvastlegging in de bodem. Het gebruik van miscanthusmulch zorgt anderzijds wel tot een hogere stikstofvastlegging. Dit is duidelijk te zien aan de gewasstand.
Na de rondleiding door de onderzoekers werd er nog ruim nagepraat bij een hapje en een drankje. Voor meer informatie omtrent de onderzoeksresultaten op Proefcentrum Pamel mag er steeds contact opgenomen worden via proefcentrum.pamel@vlaamsbrabant.be.
Meer info?
sam.neefs@vlaamsbrabant.be
Deze proefveldrondgang werd uitgevoerd in het kader van volgende projecten: Demonstratieproject: Biobemestingspraktijk borgt goede waterkwaliteit, het CCBT-project frambozen en miscanthus bundelen de krachten en reguliere projectmiddelen vanuit de provincie Vlaams-Brabant.
Attachment | Size |
---|---|
Artikel proefveldbezoek Pamel juni 2024.pdf | 393.59 KB |