Frambozen en miscanthus bundelen de krachten
Kleinfruitteelten en in het bijzonder frambozen, zijn erg kwetsbaar voor extreme klimaatomstandigheden. Deze extreme klimaatomstandigheden kunnen in vele vormen voorkomen (warmte, droogte, zoninstraling, wind, regenval, …). Het is dus essentieel om kleinfruitteelten klimaatrobuuster te maken. Het gebruik van Miscanthus giganteus in al zijn facetten kan hier een oplossing bieden. Het inplanten van miscanthus kan letterlijk als buffer optreden naar zon, wind en extreem hoge temperaturen. Dit microklimaat kan potentieel positief zijn op de teelt van herfstframbozen. Daarnaast kan miscanthus ook gebruikt worden als mulchmateriaal. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat mulchmateriaal lokaal geproduceerd en gebruikt wordt. Het gebruik van miscanthus als mulchmateriaal zal een positief effect hebben op het bodemvochtgehalte en de organische stofopbouw van de bodem.
In dit project zal onderzocht worden of de klimatologische effecten gecreëerd door aanplanting of mulchen van miscanthus, extreme weersfactoren die schade generen aan het gewas, kunnen temperen. Via het gebruik van loggers die bodemparameters en klimaatparameters opvolgen kan het effect van miscanthus duidelijk in kaart worden gebracht. Ook zal de oogst, vruchtkwaliteit en plantgezondheid bij herfstframboos opgevolgd worden.
Door inzicht te verwerven in het effect van miscanthus als tussenteelt kunnen handvaten aangereikt worden, zodat telers op het eigen bedrijf aan de slag kunnen. Ze kunnen miscanthus inzetten als alternatief voor schaduwnetten, windschermen of extern aangevoerd mulchmateriaal. Maar naast mogelijke voordelen zullen ook de nadelen of aandachtspunten besproken worden.
Sam Neefs
CCBT-project