Handige digitale tools en ander Agroforestry nieuws
bron foto: ILVO
In dit nieuwsitem verzamelen we het laatste agroforestry nieuws voor jou.
Agroforestry Planner helpt jou op weg
De Agroforestry Planner van Agroforestry Vlaanderen biedt diverse tools aan om jou digitaal te ondersteunen tijdens het omschakelingsproces naar en implementatie van agroforestry.
Om je te helpen bij het verbreden van je kennis zijn er het Kennisloket en de E-Academy.
Daarnaast zijn er ook interactieve tools die inzicht geven in praktische vraagstukken, zoals:
- het ontwerp van een agroforestry systeem (BETULA)
- het berekenen van koolstofopslag (CARAT)
- het kiezen van geschikte machines voor de machinale oogst van noten (MIMOSA)
Probeer de Agroforestry Planner nu zelf uit!
Take home messages Agroforestry Conferentie
Van 28 tot en met 31 mei vond in Brno (Tsjechië) de 7e Europese Agroforestry conferentie plaats. Met bijna 400 deelnemers uit 43 landen werd een breed scala aan onderzoek, praktijkervaringen en beleidswerk voorgesteld. Er was een stevige Belgische delegatie aanwezig, met deelnemers van onder meer ILVO, Inagro, UGent en Wervel. Deze groep bracht zelf ook verschillende presentaties en workshops.
Een verslag met take home messages en een overzicht van (en link naar) de presentaties vind je hier terug.
Verslag slotevent Koolstofopslag via Boslandbouw
Het PDPO-project ’Koolstofopslag via boslandbouw’ loopt na 2,5 jaar ten einde. Daarom organiseerde BOS+ samen met Bioforum, het ILVO en de Regionale Landschappen in Oost-Vlaanderen op dinsdag 18 juni 2024 in Merelbeke een inspirerend slotevent. Daarop deelden projectpartners hun resultaten en bevindingen voor het implementeren van koolstoflandbouw in Vlaanderen. Het programma en de bijhorende presentaties kan je hier terugvinden.
Podcastreeks syntropische agroforestry met Jos Willemsen
WERVEL maakte een podcastreeks over de wereld van syntropische landbouw met Jos Willemsen, een pionier op dit gebied. Syntropie kan je zien als agroforestry die erop gericht is om landschappen veerkrachtig en productiever te maken. Ontdek hoe de krachtige samenwerking tussen natuur en landbouw niet alleen de biodiversiteit bevordert, maar ook economisch groeipotentieel biedt op korte en lange termijn. We bespreken technieken om de bodemcondities te verbeteren, productieve systemen te ontwerpen en water opnieuw door het landschap laten stromen.
Beluister deel 1, deel 2 en deel 3 van de podcast.
Het potentieel van laat uitlopende walnootvariëteiten
De laatste jaren is er bij Vlaamse en Nederlandse telers en agroforestry pioniers een opvallend stijgende interesse in de teelt van walnoten. Het tijdstip van uitlopen en bloei bij walnoten is variëteits- en seizoensafhankelijk. Sommige variëteiten gaan al eind maart uitlopen en andere pas in de tweede helft van mei of later. In het laatste geval spreken we van laat-uitlopende walnoten of LUW-bomen.
Verschillende niet-commerciële LUW-variëteiten werden verspreid aangeplant over zeven proeflocaties. De doelstelling van deze proef is om op lange termijn de fenologie, groei, bloei, gezondheid en finaal ook de notenproductie en -kwaliteit tussen deze verschillende variëteiten te vergelijken. Dit zowel tussen de LUW-variëteiten onderling alsook ten opzichte van de commerciële controle variëteiten.
Het volledige rapport vind je hier terug.
Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief Agroforestry in Vlaanderen om op de hoogte te blijven!
Meer info?
bert.reubens@ilvo.vlaanderen.be
lien.romeyns@bioforum.be