Hoe kunnen we de bessenbladwesp onder controle houden?
Bessenbladwesp (Nematus ribesii) is een blijvend probleem bij biologische (stekel)bessentelers. Via een nieuw CCBT-project willen we een duurzame biologische beheersingsstrategie voor bessenbladwesp bekomen.
De vreetzuchtige larven (bastaardrups) van de bessenbladwesp kunnen op een hele korte periode alle bladeren opeten. Daardoor verzwakt de plant en kan er productieverlies optreden. Bessenbladwesp overwintert als larve in een cocon in de grond en start haar vlucht in maart. Gedurende april en mei kunnen de larven vreten aan de bladeren, waarna ze terug verpoppen in de grond. De 2de generatie kan in de zomermaanden opnieuw veel schade aanrichten.
Beheersing gebeurt de dag van vandaag door het manueel doodknijpen van de larven, maar dit is tijdrovend en niet efficiënt. Anderzijds kan een (nood)behandeling met spinosad tegen de bladvretende (bastaard)rupsen toegepast worden, maar dat is dan weer nefast voor nuttigen. Neveneffecten van toepassingen met bitterzout als bladmeststof (verharding van het blad) zijn niet altijd even efficiënt doordat de larven al te groot zijn.
In het CCBT-project 'Pak Ribessii' zal onderzocht worden hoe de bessenbladwesp op een duurzame en biologische manier beheerst kan worden. Door gebruik te maken van een recent beschikbaar seksferomoon kan de vlucht gericht opgevolgd worden. Dit laat toe om de start van eileg en ontluiking nauwkeurig te bepalen, waardoor biologische beheersingsmiddelen (zoals Neemazal-T/S en bitterzout) op hun meest optimale toepassingsmoment kunnen ingezet worden. Daarnaast testen we ook of het gebruik van (gele) vangbanden een duurzame oplossing kunnen bieden zonder de inzet van gewasbeschermingsmiddelen.
Meer info?
tim.belien@pcfruit.be, eva.bangels@pcfruit.be, renske.petre@pcfruit.be