Skip to main navigation
Home

Main menu

  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
Sorteeropties
  • en
  • nl
Menu

Breadcrumb

  1. Home
  2. 10 Jaar Agroforestry Vlaanderen Samengevat In Handboek

10 jaar Agroforestry Vlaanderen samengevat in handboek

15/10/2024
Bert Reubens (ILVO)

herkauwers

akkerbouw

bodemvruchtbaarheid

biodiversiteit

bron: ILVO

Tot 7 ton extra CO2 opslag per hectare per jaar, een beschermend microklimaat, betere waterhuishouding, meer biodiversiteit, een hogere totale productiviteit ondanks een gemiddeld 20% lagere opbrengst van de landbouwteelt, en een businessmodel dat onder de meeste scenario’s rendabel is. Dat is het bewezen potentieel van agroforestry of boslandbouw na 10 jaar onderzoek door het Consortium Agroforestry Vlaanderen. De resultaten werden op 15 oktober bij ILVO voorgesteld op het event “Boeren met bomen: de weg naar 2035”. Meer dan 200 landbouwers, beleidsmakers, onderzoekers en andere stakeholders namen deel en gaven input voor een roadmap met concrete actiepunten om van Vlaanderen een stimulerende omgeving voor agroforestry te maken. Mark Shepard, Amerikaans pionier en auteur van Herstellende Landbouw, inspireerde met een keynote over watermanagement.

Nieuw handboek vat alles samen

De partners van het Consortium Agroforestry Vlaanderen zijn ILVO, Inagro, Bos+, Bodemkundige Dienst België , Boerennatuur Vlaanderen, Wervel, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en UGent. De afgelopen 10 jaar hebben zij samengewerkt in meer dan 20 projecten die inzetten op o.a. onderzoek, kennisdeling, lerende netwerken, bedrijfsbegeleiding, beleidswerk en implementatie op het terrein. Dat leverde heel wat concrete cijfers op over de impact van bomen op de gewasproductie, bodemkwaliteit, koolstofopslag, biodiversiteit en rendabiliteit.

Alle actuele info is te vinden in het vernieuwde Handboek Agroforestry in Vlaanderen 2014 - 2024: Leidraad na 10 jaar Onderzoek en Praktijkwerking (zenodo.org).

Vier manieren waarop bomen impact hebben:

  1. Extra koolstofopslag per hectare
    Bomen slaan koolstof op in het hout, maar ook in de bodem nabij de bomen meten onderzoekers systematisch een verhoogd koolstofgehalte. Er is variatie afhankelijk van bodemtype, klimaatcontext, boomsoort, enzovoort, maar algemeen slaan landbouwpercelen per hectare per jaar een aanzienlijke hoeveelheid extra CO2 op door het toevoegen van bomen. In bepaalde systemen loopt dit op tot 7 ton of meer.
  2. Bufferend of beschermend microklimaat
    Er is ook een bewezen bufferende werking van bomen op de omgeving zoals wind, temperatuur en neerslag. Bij extreme weersomstandigheden breken bomen strakke wind en beschermen ze gewassen, zorgen voor schaduw en beschutting voor grazend vee, en voorkomen ze erosie. Zelfs op de waterhuishouding in de bodem hebben bomen een bufferend effect. Er kan concurrentie ​ optreden tussen boom en gewas, maar bij een weldoordachte aanplant en beheer vertragen en herverdelen bomen het beschikbare water, wat de bodem en gewassen ten goede komt en wateroverlast reduceert.
  3. Meer variatie in planten trekt verschillende dieren aan
    Agroforestry leidt tot meer biodiversiteit door toevoeging van houtige soorten en de bijkomende plantensoorten die in de houtige stroken groeien. Vaak wordt tussen de bomenrij een kruidenrijk/bloemenrijk mengsel ingezaaid. Deze grotere variatie aan planten biedt voor verschillende diersoorten een geschikt leef- en fourageergebied. Vogels en vleermuizen maken gebruik van deze corridors in het landschap, maar ook nuttige insecten die zorgen voor bestuiving zoals (solitaire) bijen komen vaker voor. Verschillende studies toonden verder het positieve effect van agroforestry op natuurlijke plaagbeheersers aan. De link tussen de hogere aanwezigheid van plaagbestrijdende soorten zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen en de effectieve beheersing van plagen in het perceel, is moeilijker wetenschappelijk vast te stellen. ​
  4. Opbrengst en totale productiviteit
    Hoewel de totale productiviteit van een agroforestry systeem steeds groter is, moet het klassieke landbouwgewas naast de bomen doorgaans wat aan productie inboeten. In een goed jaar met gematigd, Vlaams weer brengen vooral zomergewassen in agroforestry minder op dan in een conventioneel landbouwsysteem, door de concurrentie tussen boom en gewas voor licht en water. Anderzijds kunnen de bomen de gewasproductie positief beïnvloeden in extreem droge of warme periodes, zeker op grasland. Dat blijkt uit de systematische monitoring van praktijkpercelen in Vlaanderen. Op de eigen demo- en experimenteersites onderzoeken ILVO, Inagro en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant hoe de productiviteit geoptimaliseerd kan worden, bijvoorbeeld door een slim ontwerp en slimme soorten- en rassenkeuzes.

Eén van de basisprincipes van agroforestry is dat de afname in gewasopbrengst gedeeltelijk tot zelfs overgecompenseerd wordt door de productie van hout als biomassa, fruit en noten. Er is risicospreiding en een kans om in te spelen op nieuwe markten, zoals die van lokale noten, vruchtensappen of ciders. Binnenkort publiceert het Consortium hierover nog enkele projectrapporten.

Drie demosites en tal van tools voor landbouwers

Naast onderzoek heeft het Consortium de afgelopen 10 jaar een pakket praktische handvaten ontwikkeld voor landbouwers. Er zijn vijf beslissingsondersteunende tools die helpen bij aanleg en onderhoud, zes online lesmodules, factsheets met richtinggevende kosten-batenanalyses, enzovoort. Al dat materiaal is terug te vinden op de website www.agroforestryvlaanderen.be.

Nieuw is een Agroforestry Kaart waarop bestaande agroforestrypercelen zichtbaarheid krijgen, naast kennisinstellingen en adviesverleners. Doel is samenwerking in de keten bevorderen en mogelijke afnemers van agroforestryproducten helpen bij het vinden van potentiële leveranciers. Op het terrein werden bovendien drie experimenteer- en demosites aangelegd, bij ILVO, Inagro en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant. Elk heeft zijn specificiteit en focus.

De Amerikaanse auteur Mark Shepard gaf tijdens het event een keynote met focus op watermanagement. Die keynote werd integraal opgenomen en komt eerstdaags online op de website van het Consortium. Alle andere presentaties worden daar ook beschikbaar gesteld.

Meer info?
bert.reubens@ilvo.vlaanderen.be

agroforestry logo's

Search per category

ruminants
poultry
pigs
pome fruit
soft fruit
arable land
protected crops
herbs
flowers
vegetables
soil fertility
biodiversity
energy
research & policy
project calls

Calendar

Info-avonden beroepsopleiding biologische en biodynamische landbouw (april-juni)
28/04/2025
Opleiding lange staarten in de varkenshouderij
15/05/2025
Proefveldbezoek gele erwten
15/05/2025
Demo Johnson Su
20/05/2025
BBN pluimvee: Begroeiing in de uitloop van biologisch pluimvee
22/05/2025
Werkgroep BOWIE-project
22/05/2025
› meer activiteiten

website by startx

CCBT vzw
Tel: +32 9 331 60 85
Mail: info@ccbt.be
Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen

Footer-menu

  • News
  • About
  • Research Centres
  • Contact

Met de steun van het departement landbouw en visserij van de Vlaamse overheid.

Home
  • News
  • Calendar
  • Research database
  • About
  • Projects
  • Research Centres
  • Contact
  • Log in