Alternatieve bodemontsmettingen getest onder Vlaamse omstandigheden
Vier jaar onderzoek naar duurzame alternatieve bodemontsmettingen heeft interessante resultaten opgeleverd. Zo biedt stomen een goede bestrijding van enkele hardnekkige ziekten, maar is het energieverbruik heel hoog. Anaerobe bodemontsmetting moet met enige voorzichtigheid toegepast worden, want in sommige gronden kan de stikstofvrijstelling hoog oplopen. Biofumigatie is een beloftevolle techniek, maar de werking blijkt toch sterk bodem- en pathogeenafhankelijk te zijn. Gebruik van biologische controle-organismen leidde in dit project niet tot vermindering van de ziektesymptomen.
In het project ALTCHEM werden verschillende alternatieve bodemontsmettingen uitgetest:
- stomen
- anaerobe bodemontsmetting
- biofumigatie
- (bio)solarisatie
In dit artikel wordt voor elke methode uiteengezet wat het werkingsmechanisme is, welke toepassing gekend is en wat de voor- en nadelen zijn.
Tijdens het project werd ook onderzoek verricht naar de werking en de monitoring van biologische controle organismen (BCO’s), die een erkenning hebben als gewasbeschermingsmiddel. Binnen het project kon in geen enkel proef een significante werking worden aangetoond van de geteste BCO’s tegen de in de grond aanwezige pathogenen. De ziektesymptomen op de planten waren m.a.w. niet beter dan de controle.
Meer info?
an.decombel@inagro.be
Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het LA-traject ‘Altchem, duurzame alternatieven voor chemische bodemontsmetting’, met steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen.
Bijlage | Grootte |
---|---|
ALTCHEM artikel BIOpraktijk juli 2024.pdf | 562.63 KB |