APV ‘vario wiedeg’ daagt Treffler ‘precisie wiedeg’ uit
De voorbije jaren groeide de precisie-wiedeg van Treffler uit tot de nieuwe referentie onder de wiedeggen. Het Oostenrijkse APV wil Treffler nu concurrentie aandoen. De machine was nog niet klaar voor onze demo in maïs op 8 juni 2018 in Reninge. Op 19 oktober konden we in primeur kennis maken met de APV-wiedeg tijdens een demo in Schoondijke.
De wiedeg
De wiedeg is een basismachine voor mechanische onkruidbestrijding in de biologische landbouw. Het basisprincipe is eenvoudig. Verende tanden trekken door de grond en gooien klein kiemend onkruid los. Bij een klassieke wiedeg is de veer geïntegreerd in de tand middels de ‘krul’ bovenaan. Verschillende merken hebben een klassieke wiedeg in hun gamma. Treffler kwam ruim 10 jaar geleden met een totaal nieuw concept op de proppen. De tanden worden scharnierend opgehangen in het frame en worden aangetrokken door een aparte dubbele veer (= veer met binnenin nog kleine, zachtere veer). Door de kabel meer of minder aan te trekken, wordt de druk op de veer ingesteld. Hierdoor is een perfecte bodemvolging mogelijk met minimale schade aan het gewas. De Treffler wiedeg werkt significant beter dan de klassieke wiedeg en is op vandaag de nieuwe standaard. Beide machines waren aan het werk in eerdere demo’s van Inagro. Zie http://leden.inagro.be/Artikel/guid/4488 en https://www.youtube.com/watch?v=jk5ZcGep66Y
De nieuwe APV ‘Vario wiedeg’
Kruse – importeur van APV in de Benelux – stelde de nieuwe APV-wiedeg voor tijdens een kleine velddemo op 19 oktober 2018 in Schoondijke. De demo werd georganiseerd door Delphy op een perceel wikken die ingezaaid werd als groenbemester. Dankzij het droge najaar waren de omstandigheden perfect. De Trefflerwiedeg en zijn uitdager leverden mooi werk.
APV kiest voor een dubbel frame. De tanden van 8 mm zijn scharnierend bevestigd aan het onderste gele frame. In optie zijn tanden met een hard metalen slijtlaag mogelijk. Per meter werkbreedte zijn 29 tanden bevestigd over 6 rijen. Dit maakt een tand om de 3,5 cm. Treffler heeft een iets hogere densiteit en komt tot 2,8 cm. De bovenkant van de tand is via een houder verbonden met een dubbele drukveer in de zwarte huls. De zwarte huls is op zijn beurt aan het bovenste rode frame bevestigd. Als de tand de grond in gaat, wordt de veer in de huls ingedrukt en zet deze de tand onder spanning. Treffler werkt met trekkende veren. Hierin verschillen APV en Treffler dus wezenlijk. Of dit uitmaakt, moet verder blijken in de praktijk.
Door de onderlinge positie van beide frames te variëren, gaat de veer meer of minder op de tand drukken en wordt de werkdruk ingesteld. In de geleverde uitvoering kon de werkdruk traploos worden ingesteld van 0 tot 1,7 kg. Er is ook een veer beschikbaar die tot 3 kg druk levert. Mogelijk geniet deze de voorkeur om een betere indringing te krijgen in een vast liggende grond. Net als bij de Treffler wiedeg houdt de tand dezelfde druk aan ongeacht zijn positie. Dit maakt ook in fijne gewassen of in ruggenteelten egaal werk mogelijk. Op een schaal van 1 tot 9 is de ingestelde druk zichtbaar. Door de dieptewielen in hoogte te variëren, kunnen de tanden ook meer slepend of stekend werken.
Dit filmpje toont de APV vario wiedeg aan het werk in de wikke groenbemester tijdens de demo. De praktijk moet uitwijzen of APV de Treffler precisie wiedeg echt van de troon kan stoten.
Meer info
Lieven Delanote
051/273250
lieven.delanote@inagro.be