Bataatdag op PCG
Op dinsdag 7 september organiseerde het PCG een ‘bataat dag’ als afsluiter van het 4-jarig VLAIO La-traject ‘Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen’. Ruim 100 deelnemers, waarvan heel wat telers, konden genieten van een goed gevulde namiddag volledig in het teken van de bataat.
De namiddag begon met een seminarie in de loods. Aan de hand van vier presentaties werd het potentieel van bataat toegelicht vanuit 4 totaal verschillende invalshoeken. Sarah Musschebroeck van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bracht een cijfermatig overzicht van de productie, handel en consumptie van bataat in België en de wereld. Zo kwamen we te weten dat de import en de consumptie van bataat de laatste jaren sterk is toegenomen. Op een gemiddelde dag eet 1,9 % van de Belgische bevolking bataat en dit komt neer op gemiddeld 400 g bataat per persoon per jaar. De consumptie ligt hoger bij 18-24 jarigen, bij alleenstaanden, bij hoger opgeleiden en bij personen met buitenlandse roots.
PCG bracht de voornaamste resultaten uit vier jaar onderzoek en ging in op de teelttechniek en rassenkeuze van bataat. De invloed van keuze plantmateriaal, bemesting, watergift en gebruik van folie werden toegelicht. Vijf oranje rassen (Orleans, Bellevue, Beauregard, Bayou Belle en Indosweet) presteerden jaar na jaar goed en haalden over de jaren heen de hoogste verkoopbare opbrengsten.
Naast onderzoek rond de teelt van bataat deed PCG ook uitgebreid smaak- en consumentenonderzoek. Algemeen konden we vaststellen dat de Vlaamse bataat goed gesmaakt wordt. Niet alleen de oranje soorten, maar ook de witte soort scoorde erg goed. Paarse bataat werd dan weer minder goed geapprecieerd door de consumenten. Op vlak van uiterlijk scoorde het ras Bellevue over de volledige lijn heel goed. Algemeen merkten we een hoge aankoopbereidheid bij de consumenten. Een vers uiterlijk van de knollen vonden de consumenten hierbij het belangrijkste. Ook prijs, verpakking en herkomst van het product worden in rekening gebracht bij de keuze. De kleur, vorm en maat van de knollen bleek het minst belangrijk te zijn voor hen.
Tenslotte kwam Emmanuel Jadin van de firma Ardo de verwerking toelichten van bataat tot talrijke vriesverse producten. Het verwerken van kwalitatieve knollen met een voldoende hoog gehalte droge stof, is voor hen erg belangrijk. Ook de prijs moet in de lijn liggen van de huidige importprijzen (400 à 600 euro/ton). Het meeste product wordt momenteel aangekocht in Zuid-Europa.
Na het seminarie konden alle aanwezigen aansluiten voor een rondgang onder de stralende zon. Bij de nieuwe bewaarinfrastructuur werd ingegaan op de bewaring van bataat en het belang van curing voor een goede kwaliteit en houdbaarheid. Niet alleen voldoende warmte en vocht (27 à 30°C en 95% RV), maar ook voldoende ventilatie zijn hierbij erg belangrijk. Bewaring bij te koude temperaturen (< 12 °C) kan aanleiding geven tot schade die leidt tot interne bruinverkleuring en/of een bittere smaak.
Hoewel seizoen 2021 nog niet ten einde is, werden toch al enkele tussentijdse resultaten getoond. Verschillende proefrooiingen toonden het verloop van de knolaanleg voor verschillende rassen, verschillende plantdichtheden en verschillende types plantmateriaal. De voorlopige opbrengsten liggen begin september tussen de 300 en 800g per plant. De slips kenden dit seizoen een moeilijkere start dan de plugplanten en komen begin september nog wat achter wat betreft productie. Tenslotte werden ook enkele machines tentoongesteld en gedemonstreerd. Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman stelde de 4-rijige Ferrari planter voor, voor het planten van plugplanten in folie. Ook bracht hij dit jaar een 4-rijige planter mee voor het planten van slips in folie, gebaseerd op de 1-rijige semi-automatische Iseki plantmachine die hij 2 jaar geleden demonstreerde op het bataat proefveldbezoek. Als laatste kon ook een 4-rijige aangepaste Gregoire planter bekeken worden van de Aardappelhoeve voor het schuin planten van slips op aardappelruggen zonder folie. Voor het oogsten van de bataat demonstreerde tuinbouwloonwerk Debusschere de aangepaste Nobels rooier. In het kader van de Operationele Groep ‘MEBAT: Mechanisatie voor de opschaling van de teelt van bataat’ werden ook nog foto’s en filmpjes toegelicht van verschillende technieken voor mechanische onkruidbeheersing in de teelt van bataat en werd een demonstratie gegeven van borstels van de firma Terrateck voor onkruidbestrijding dicht tegen de folie.
Meer info?
Annelien Tack (PCG)
annelien@pcgroenteteelt.be
TEL 09 331 60 83