Ben jij pluimveehouder met interesse (of net niet) in het kweken van eigen voedergewassen?
Onlangs werd een enquête geopend waarbij gevraagd wordt naar jouw mening rond het telen van eiwithoudende gewassen voor het gebruik ervan in pluimveevoeders. Ben jij een pluimveehouder (leg, braad, opfok, vermeerdering) en heb je interesse in het kweken van eigen voedergewassen (of net niet)? Laat dan even weten hoe je hierover denkt in een korte enquête (max. 5 minuten)!
Ga naar www.pluimveeloket.be/enquête-optipluim!
Een drietal jaar geleden startte het VLAIO-LA traject “OPTIPLUIM: Optimale teelt van eiwithoudende gewassen voor pluimveevoeding”. Voor dit onderzoek werkt ILVO samen met partners Inagro en proefhoeve Bottelare (HOGENT/UGent). Ze willen handvaten aanreiken aan Vlaamse akkerbouwers, pluimveehouders en veevoederindustrie voor het gebruik van lokaal geteelde, eiwitrijke vlinderbloemige gewassen.
Het gebruik van overzeese geïmporteerde soja in o.a. pluimveevoeding ligt al een tijdje onder vuur met het oog op duurzaamheid. Dus gaat de zoektocht naar alternatieve, lokale eiwitbronnen die kunnen ingemengd worden in pluimveevoeders onverminderd verder.
Vlinderbloemige gewassen kunnen in aanmerking komen als alternatieve eiwitbron. Ze bevatten wel vaak een hoog gehalte aan anti-nutritionele factoren, wat bij eenmagigen als pluimvee nadelig kan zijn voor hun prestaties. Om deze gehaltes te reduceren, worden in het project dan ook verschillende verwerkingstechnieken (zoals inkuilen, toasten en expanderen) bestudeerd. In het project ligt de focus op het telen en vervoederen van mengteelten van vlinderbloemigen met granen, met combinaties zoals bijvoorbeeld veldboon-tarwe of erwt-gerst.
Mengteelten hebben enkele voordelen ten opzichte van reinteelten:
- minder nood aan stikstofbemesting voor de granen door het stikstof-fixerend vermogen van de vlinderbloemigen
- een betere onkruidonderdrukking
- een lagere ziektedruk
- een hogere opbrengststabiliteit
De nood aan een match tussen enerzijds de verwerking van de oogst van deze mengteelten en anderzijds het gebruik ervan bij leghennen en vleeskippen leidde mee tot het ontstaan van het OPTIPLUIM-project. Dit spitst zich niet enkel toe op de bio- maar ook op de reguliere sector.
Meer info?
noemie.vannoten@ilvo.vlaanderen.be
marta.lourenco@ilvo.vlaanderen.be