Beoordeling aardbeirassen en proefveldrondgang Pamel op 6 juni
16/06/2016
Smaak en uitzicht zijn belangrijke kwaliteitskenmerken voor aardbeien. Naar jaarlijkse gewoonte kregen telers en geïnteresseerden op 6 juni 2016 de kans om de smaak en het uitzicht te beoordelen van 20 rassen geteeld onder biologische omstandigheden. Tegelijk werden tijdens een rondgang de proefvelden aardbeien en kleinfruit voorgesteld en kort toegelicht.
Smaak en uitzicht: klassement van de junidragers
Aan de deelnemers werd gevraagd om de uitgestalde rassen junidragers visueel te beoordelen. Van elke variëteit was een vers bakje uitgestald. In totaal waren er 20 rassen beschikbaar: Candiss, Capriss, Cireine, CIV 251, CIV 260, Darselect, Dely, Donna, Elegance, Elsanta, Honeoyo, Joly, Korona, Magnum, Malling Centenary, Matis, Rubis des Jardins, Rumba, Salsa en Sibilla. Uit de scores van de visuele beoordeling van 33 deelnemers kwam volgende top 5 naar voren: Sibilla (mooiste), Malling Centenary, Candiss, Matis en Magnum op plaats 5.
De score van Elsanta, het referentieras in de gangbare teelt, bedroeg -0,50. Haalden eveneens een negatieve score op uitzicht: CIV251, Honeoye, Korona, Rubis des Jardins en Rumba. Een verklaring hiervoor ligt in het verloop van het oogstseizoen: van de vroege rassen was de pluk al verder gevorderd, waardoor het vooral de latere rassen zijn die een hogere score haalden doordat zij op het moment van de pluk nog grotere vruchten gaven en wat frisser oogden.
De 5 mooiste aardbeirassen werden op smaak geëvalueerd door middel van een enquête. De score 7 van Magnum voor geur staat voor een lekkere geur, terwijl Candiss, Malling Centenary en Matis globaal als minder lekker ruikend werden beoordeeld.
Magnum had ook de gepaste zoetheid, terwijl de andere rassen en voornamelijk Matis neigden naar te weinig zoet. De zuurheid was voor de meeste rassen als juist goed beoordeeld. Ook naar hardheid toe waren 3 van de 5 beoordeelde rassen juist goed, Sibilla iets harder en Candiss iets zachter. De sappigheid van Sibilla werd iets lager ingeschat dan die van de 4 andere rassen.
Aan de deelnemers werd ook gevraagd te antwoorden op de vragen ‘of zij de aardbeien lekker vonden’ en ‘of zij deze aardbeien zouden kopen’ . Er is vanzelfsprekend een nauw verband tussen het antwoord op deze beide vragen. Magnum viel bij zeer veel mensen erg in de smaak, terwijl Matis voor de meeste respondenten een tegenvaller was. De andere variëteiten scoorden eerder matig qua smaak en bereidheid tot kopen. Natuurlijk betreft het hier een momentopname.
Aardbeiplanten voor nieuwe aanplant nu bestellen!
Indien de aardbeiplanten voor de nieuwe aanplant nog niet besteld zijn, dan moet dit dringend gedaan worden. Elk jaar wisselt het aanbod. Heb je nog vragen over deze rassen of wil je hulp om de juiste keuze voor jouw bedrijf te maken, dan kun je hiervoor contact opnemen met Proefcentrum Pamel. (e-mail: proefcentrum.pamel@vlaamsbrabant.be)
Proefveldrondgang houdt halt bij 4 interessante proeven:
Tijdens een rondgang in het veld werden de aanwezigen ingelicht over de stand van zaken van de aangelegde proeven. Lees er alles over in het volledige artikel.
Halte 1. Oriënterende rassenproef aardbeien
Halte 2. Optimalisatie van de teelt van junidrager Joly
Halte 3. Functionele agrobiodiversiteit en gewasbescherming
Halte 4. Aanplant herfstframboos Paris – demonstratie bestrijding taxuskever – vallen en signaalplanten
Demonstratie onkruidbeheersing
Wegens het hevige onweer gedurende de proefveldrondgang is de demonstratie onkruidbeheersing in houtig kleinfruit jammer genoeg letterlijk in het water gevallen. Gelukkig voor de telers werd er enkele weken voor de proefveldrondgang al een strook behandeld met de Foamstream.
Om onkruid te bestrijden maakt de Foamstream gebruik van heet schuim, op basis van ggo-vrij aardappelzetmeel. Voorlopig vindt men deze machine vooral terug in het groenonderhoud. Toepassingen om heet schuim grootschalig in land- of tuinbouw in te zetten zijn echter nog in ontwikkeling.
Om aan de telers een duidelijk beeld te geven van het effect van de behandeling, een aantal weken na uitvoering, werd er al eerder een kleine demonstratie gegeven op het proefcentrum. Tijdens de proefveldrondgang konden te telers het effect van deze techniek op ongewenste scheuten van zomerframboos bekijken. Hier was een duidelijk effect waar te nemen. De behandelde scheuten zijn afgestorven zonder dat de moederplant er zichtbaar schade van heeft opgelopen. Ook het onkruid in de behandelde strook was verdwenen.
Naast de toepassing bij zomerframboos werd ook een onkruidstrook tussen het pitfruit behandeld. Ondanks het hoge onkruid (tot 60 cm hoog) was er een zeer goed afdodend effect. Momenteel, drie weken na datum is er nog steeds weinig tot geen onkruid terug doorgeschoten.
Of de foamstream als onkruidbeheersende techniek toepasbaar is op jouw kleinfruitbedrijf hangt af van vele factoren, zoals wieduren, oppervlakte, onkruiddruk, e.d. Tekst, uitleg en een demonstratie hebben de telers alvast tegoed.
Figuur: Links toepassing van de foamstream. foto midden: 1 week later; foto rechts: drie weken later
Ondanks het slechte weer blikken wij op Proefcentrum Pamel terug op een geslaagde proefveldrondgang, met een grote belangstelling vanuit de biologische kleinfruitsector. Bij deze wensen wij ook alle geïnteresseerden te bedanken voor hun aanwezigheid.
Wens je meer informatie of heb je graag advies over de biologische teelt van aardbeien en houtig kleinfruit? Dan kan je steeds terecht bij proefcentrum Pamel, via onderstaande contactgegevens:
Meer info?
Proefcentrum Pamel
Proefcentrum Pamel
Tel: 054/32 08 46
E-mail: proefcentrum.pamel@vlaamsbrabant.be
Bestanden
Bijlage | Grootte |
---|---|
Rondgang Pamel juni 2016.pdf | 672.45 KB |