Biologische Velddag in Lelystad
Eind juni verwelkomde proefboerderij De Broekemahoeve in Lelystad de Nederlandse biosector op de jaarlijkse Biologische Velddag. Onder een stralende zon konden bezoekers velddemonstraties en -presentaties bijwonen. Een aantal bedrijven was present om hun laatste ontwikkelingen te tonen.
De jaarlijkse Biologische Velddag in Lelystad werd dit jaar voorafgegaan door een kort symposium over de inzet van kruiden voor gezond vee. Het Louis Bolk Instituut verzamelde alle beschikbare kennis in een nieuwe brochure ‘Van gepeperd naar gekruid grasland’.
De velddag zelf ging ’s middags van start. Onder een stralende zon werden de bezoekers langs de proefvelden geleid met tractor en kar, via een hop-on hop-off systeem.
Derk Van Balen (WUR) vertelde de geïnteresseerden vanuit een profielput over het succes van het vaste rijpaden-systeem en over een gereduceerde grondbewerking versus (on)diep ploegen (zie filmpje).
In het onderzoeksperceel met een strokenteelt van verschillende breedtes is gebleken dat de infectiegraad van bladluizen zwaarder is in een monocultuur erwt dan in een strokenteelt tarwe-erwt. In de strokenteelt zag men ook meer lieveheersbeestjes dan in de monocultuur.
Foto’s: boven: strokenteelt tarwe-erwt, onder: meer lieveheersbeestjes in strokenteelt
Agrifirm had een hele reeks rassen van wintergraan, haver, zomerbaktarwe, soja en verschillende groenbemestermengsels aangelegd in het veld. Foto’s kan je hier bekijken.
Centraal in het veld stonden een aantal bedrijven hun nieuwigheden te demonstreren op een infomarkt. Agrico vertelde ons meer over twee beloftevolle nieuwe aardappelrassen: de Twinner en de Twister. (Zie filmpje).
Het volledige foto album kan je hier bekijken.
Filmpjes:
•Derk Van Balen (WUR) over de invloed van vaste rijpaden op de bodem
•Agrico over twee nieuwe aardappelrassen: de Twinner en de Twister