Bioraffinage biedt luzerne nieuw perspectief in de stal en op de akker
De teelt van luzerne biedt een oplossing voor veel uitdagingen waar de landbouw vandaag voor staat. Alleen ontbreekt het aan afzet in Vlaanderen. Daar komt mogelijk op korte termijn verandering in. Grassa is een Nederlands bedrijf dat een procedé heeft ontwikkeld om eiwitten uit luzerne te extraheren en nu werkt aan een eerste industriële productiefaciliteit. Zij zijn met hun demo-unit aanwezig op de Biovelddag van Inagro op 28 juni.
Luzerne is een eiwitrijk en lokaal voedergewas dat snel terug aan belangstelling wint bij melkveehouders. Onder droge omstandigheden en met weinig stikstofbemesting haalt luzerne topproducties met een hoge voederwaarde. Luzerne is ook een waardevol gewas in rotatie met andere akkerbouwgewassen of groenten. Na het onderploegen van de zode komt de stikstof uit de stoppel en de wortels van de luzerne gespreid over enkele jaren vrij voor de volgteelt waardoor deze ook met minder stikstofbemesting uitkunnen. Bovendien is het diepe wortelgestel van luzerne gunstig voor de bodemvruchtbaarheid en de structuur van de grond. Luzerne is daarom van oudsher een zeer gewaardeerd gewas, maar werd in vorige eeuw verdrongen door soja-import en kunstmest.
Eiwittopper
Luzerne past goed in de gewenste eiwittransitie om minder afhankelijk te zijn van importsoja. De eiwitopbrengst van luzerne is met gemiddeld 2,8 ton ruw eiwit / ha anderhalf tot dubbel zo hoog als bij vlinderbloemige graangewassen als veldbonen en soja. Luzerne is een gewas met vele voordelen dus. Echter zit de eiwitinhoud van luzerne in het vezelrijke bladweefsel dat voor éénmagigen als kippen, varkens en mensen moeilijk verteerbaar is. Proeven op laboschaal in verschillende EU-landen toonden aan dat extractie van dit luzerneeiwit vrij eenvoudig is en dat dit eiwit een goede aminozuursamenstelling heeft voor de voeding van kippen, varkens en zelfs voor de humane voeding. In het project LUZEX onderzoeken ILVO en Inagro samen met verschillende partners in Vlaanderen of dit model ook in Vlaanderen haalbaar is om tot een meer regionale voedervoorziening voor (biologische) kippen en varkens te komen.
Bioraffinage: van labo naar eerste industriële plant
In deze zoektocht kwamen we in contact met het bedrijf GRASSA in Nederland. Grassa bouwt op dit moment een eerste productiefaciliteit om gras, door een natuurlijk proces van persen, verhitten en filteren op te waarderen tot een veelzijdig en circulair voedergewas. Hetzelfde procedé kan voor luzerne worden gebruikt. Na persen ontstaat er perskoek en perssap. De perskoek kan ingekuild worden als gras voor veevoer en bevat nog steeds een aanzienlijk deel eiwit. Het perssap wordt verhit en gefilterd tot een eiwitconcentraat en ‘graswei’. Beide stromen kunnen zo als eiwitrijke component in het krachtvoer van kippen of varkens verwerkt of kunnen verder worden opgefilterd. Grassa verkent de mogelijkheid van verschillende regionale persunits zodat lokaal een eerste verwerking mogelijk is. Deze bioraffinage en het achterliggend businessmodel kan luzerne terug het elan geven van een industriëel gewas met heel wat landbouwkundige en ecologische voordelen.
Mobiele demo-unit op de biovelddag 28 juni
Grassa komt op 28 juni vanuit Nederland naar de Biovelddag op Inagro met een mobiele demo-unit. Grassa zal er uitleg geven bij hun concept en het businessplan dat ze voor ogen hebben en is ook graag benieuwd naar uw ideeën, reacties en interesse. Meer informatie vind je op https://inagro.be/agenda/biovelddag-inagro.
Meer info?
lieven.delanote@inagro.be
Project met de financiële steun van de Vlaamse overheid.