Biovelddag oktober brengt opnieuw veel bezoekers op de been
Op het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro vond op woensdag 2 oktober de najaarseditie van de biovelddag plaats. Naast een trouwe groep biologische telers, waren er ook heel wat nieuwe geïnteresseerde bezoekers aanwezig. Bio inspireert! Tijdens de rondgang langs de proefvelden gaven de onderzoekers inzichten en resultaten mee uit de aangelegde proeven. Na het officiële gedeelte konden de bezoekers genieten van warme soep tijdens een uitgebreid netwerkmoment.
Rassenproeven aardappelen, witte kool, soja, prei, knolselder en zaadvaste wortelen
De bespreking van de verschillende rassenproeven is een vaste waarde bij de najaarseditie van de biovelddag. Een gepaste rassenkeuze is belangrijk voor een goede teeltzekerheid. Ook het aanbod aan biologisch beschikbare rassen groeit. Telers zijn in het bijzonder nieuwsgierig naar de gebruikswaarde van deze rassen.
De witte kolen hadden tijdens het seizoen duidelijk last van de droogte. Een natuurlijke variatie in de bodem van het perceel zorgde voor verschillen in gewasstand die niet enkel rasafhankelijk zijn. Algemeen is de gewasstand vrij matig. Naar ziekte- en plaagresistentie vonden we doorheen het seizoen weinig verschillen. Het vroege ras Amazon werd al in augustus geoogst. Als gevolg van de regen maken de late rassen nu nog een forse inhaalbeweging. Bij de oogst verwachten we duidelijke verschillen inzake opbrengst en koolkenmerken.
Rassenkeuze is ook van groot belang voor ziekte- en plaagbeheersing bij de biologische teelt van prei. De meeste rassen zijn nog gangbaar (niet chemisch behandeld). Niettemin zien we dat het aanbod biologisch zaaizaad groeit. Bejo en Vitalis zijn hierin voortrekkers. Dit jaar hebben we een rassenproef voor industrieprei, voor late herfst en voor winterprei. Om de groei in het gewas te houden, werd twee maal beregend in het vroege najaar. De aantasting door roest valt algemeen goed mee en de meeste rassen ogen nog vrij gezond. Bij de vroegste rassen neemt sleet toch snel toe. In de industrie lijken de zomerrassen als Krypton over hun optimum. Bij de herfstprei voor verse markt bevestigen de standaardrassen Poulton en Cherokee. Het is wachten op de oogst voor definitieve resultaten.
Soja is een innovatieve teelt in Vlaamse biologische context waar we al enkele jaren rassenproeven in aanleggen. Dit jaar namen we acht verschillende sojarassen op in de proef. Niet tegenstaande de lage en moeilijke opkomst (25-56%) groeide het gewas erg volumineus uit en is de oogst beloftevol.Het ras Primus krijgt op moment van schrijven op vele vlakken de beste score.
In de rassenproef knolselder nemen we dit jaar 9 rassen op waarvan 2 rassen zowel in trays als in persblokken werden uitgeplant. De trayplanten waren lichter bij planten en hadden meer last van het wiedeggen kort na planten. Dit resulteert in een meer heterogene gewasstand. De belangrijkste beperkende factor voor knolselderteelt is de bladvlekkenziekte (Septoria apiicola). De eerste haarden tekenen zich in het perceel af. Het is afwachten in hoeverre er zich significante rasverschillen aftekenen. Op dit moment staan de rassen Markiz en Rowena er het beste bij.
In de wortelen legden we in overleg met de werkgroep eigen zaden en Biosano een rassenproef zaadvaste wortelen aan. In het najaar wordt nog een participatieve beoordeling van deze rassenproef inclusief smaakproef georganiseerd.
Na de rondgang langs de proefvelden werden de reeds geoogste aardappelen uit de rassenproef besproken in de loods. Over het algemeen beschouwd kunnen we van een goed aardappelseizoen spreken. Eind juni vonden we wat aardappelplaag terug in de naburige Agria aardappelen, en in de proef had enkel het ras Glorietta er last van. Dankzij irrigatie is de opbrengst en de kwaliteit goed. Alle rassen realiseren een hoog onder water gewicht. Louisa, Jacky en Tentation hebben een iets fijnere sortering.
Proeven met groenbemestermengsels, strokenteelt prei en knolselder en mulch van veldbonen in witte kolen
Na de zomertarwe van 2018 werden groenbemestermengsels met verschillende samenstelling en complexiteit ingezaaid. Doelstelling was om hun bijdrage aan ecosysteemdiensten na te gaan: stikstofoverschot opnemen, stikstof leveren voor de volgteelt, onkruid onderdrukken, bodemleven stimuleren, bodemstructuur,… Dit jaar plantten we rode kool op het perceel. Bij het proefveldbezoek zagen we de beste gewasstand bij de veldjes waar voordien winterwikken in het groenbemestermengsel zat. Het 6- en 10-soortenmengsel scoorde intermediair en beter dan de veldjes die braak bleven of waar een mengsel zomergerst/phacelia stond.
Bij de intercropping van veldbonen en witte kool willen we nagaan of het mogelijk is om met de veldbonen in het vroege voorjaar extra stikstof te binden. De kolen worden nadien tussen de veldbonen geplant. Bij een hoogte van 40 cm werden de veldbonen gemulcht. In het droge teeltseizoen 2019 namen de veldbonen, net als in 2018, te veel vocht ten koste van de kolen. In de tweede seizoenshelft lijken deze kolen hun achterstand niettemin opnieuw in te lopen en kunnen we een positieve nawerking van de veldbonen vermoeden.
Joran Barbry