Bloemenranden in de strijd tegen trips!
De aanwezigheid van een bloemenrand kan de natuurlijke plaagbeheersing in een teelt verbeteren. In dit onderzoek wil Hogent het belang aantonen van natuurlijke vijanden in de openluchtteelt van aardbeien, met de focus op het onderdrukken van trips, en dit in relatie tot een bloemenrand. Het doel van deze bloemenrand is om enerzijds tripsen uit de aardbeiplanten weg te vangen en andere plagen zoals bladluizen te onderdrukken, en anderzijds populaties van roofwantsen en andere natuurlijke vijanden op te bouwen.
Proefopzet
Er werden twee overkapte proefvelden met aardbeien (doordragers), variëteit ‘Furore’, in volle grond aangelegd: één grenzend aan een bloemenrand op het Proefcentrum Pamel (bloemenrand = BR); en één zonder bloemenrand on farm (controle = CO). Deze percelen liggen in vogelvlucht op 2,5 km afstand van elkaar. De aanplant gebeurde op 10 april 2015, met 488 aardbeiplanten per locatie. De bloemenrand naast het BR-perceel bestond uit volgende soorten: boekweit, korenbloem, klaproos, bernagie en wikke. Deze soorten werden geselecteerd omwille van hun aantrekkelijkheid voor tripsen en/of hun geschiktheid als waardplant voor roofwantsen. Om de bloeiperiode te verlengen, werd geopteerd om de bloemenrand in twee delen in te zaaien (eerste helft begin april en tweede helft begin mei), elk langs één zijde van de aardbeitunnel.
Op de proefplanten van beide percelen werd geen enkel middel tegen trips ingezet. In het BR-perceel werd enkel de roofmijt Phytoseiulus persimilis Athias-Henriot als middel tegen spint uitgezet.
Resultaten
Tripsen en roofwantsen in de aardbeibloemen
Aangezien de meeste schade door trips op aardbei wordt veroorzaakt door het aanprikken van bloemen, wordt in Figuur 1 het aantal tripsen per aardbeibloem voor het doordragersseizoen 2015 weergegeven, inclusief de aanwezige roofwantsen.
In de aardbeibloemen grenzend aan de bloemenrand (BR) begon de tripspopulatie zich geleidelijker aan en iets vroeger in het seizoen (begin juni) op te bouwen t.o.v. het controleperceel (CO). De tripsaanwezigheid in de aardbeibloemen van het bloemenrandperceel piekte begin juli en nam daarna onmiddellijk af, terwijl die van het controleperceel twee weken langer op een hoog niveau bleef.
Jochem Bonte (Hogent)
Bijlage | Grootte |
---|---|
Verslag bloemenrandproef Hogent.pdf | 453.09 KB |