Compost levert complete bemesting
Compost wordt voor meerdere doelen ingezet. Als meststof maar ook om de organische stofbalans op peil te houden. Compost heeft nog meer voordelen in de praktijk. Het kan kort voor het zaaien worden aangebracht, belemmert de wortelgroei niet, levert hierbij een kant en klaar ecosysteem en vult daarmee de bodem aan. Ook de pH en van de bodem en lucht- en waterhuishouding varen wel bij de toepassing van compost.
Nederlandse en Vlaamse onderzoekers geven in een bioKennisbericht de richtlijnen voor het vaststellen van de juiste compostkwaliteit weer. Hiervoor geldt volgens de onderzoekers geen exacte definitie. De kwaliteit van compost bestaat namelijk uit meerdere onderdelen. Enerzijds betreft het de toepassingsveiligheid, anderzijds gaat het om de landbouwkundige waarde. Deze waarde hangt sterk af van het doel waarvoor compost wordt ingezet. Soms ligt het accent op de bemestingswaarde, maar meestal wordt het ingezet voor behoud van organische stof in de bodem en verbetering van de bodemstructuur. Goede compost moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hierbij is onder andere gekeken naar geur, kleur, structuur, vocht, organische stofgehalte, rijpheid, C:N verhouding, stikstofgehalte en metalen.
Compost en bodemvruchtbaarheid
Naast de kwaliteit van compost hebben de onderzoekers in een tweede bioKennisbericht het verband tussen bodemvruchtbaarheid en compostgebruik beschreven. Zo staat compost er om bekend dat het veel stabiele organische stof bevat. Als je het vergelijkt met andere meststoffen levert compost daardoor een positieve bijdrage aan de opbouw en behoud van humus in de bodem. Verder is in het bericht aandacht voor nutriënten in compost, bemesting op maat, opneembare stikstof en toepasbaarheid van compost in de praktijk.
Meer informatie
Lees hier de volledige bioKennis berichten:
Contact
- Leen Janmaat, Louis Bolk Instituut, l.janmaat@louisbolk.nl
- Koen Willekens, ILVO, koen.willekens@ilvo.vlaanderen.be
Sinds 2012 werken Vlaanderen en Nederland samen rond het verspreiden van onderzoeksresultaten voor de biologische landbouw.
Dankzij een subsidie van de overheid is het mogelijk biokennisberichten te publiceren waarin zowel Nederlandse als Vlaamse onderzoeksresultaten aan bod komen. Doel is de samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse onderzoekers te bevorderen en de gezamenlijke kennis optimaal te benutten.
Deze samenwerking is een initiatief van het Vlaams onderzoeks- en kennisnetwerk biolandbouw en -voeding (NOBL, CCBT en Biobedrijfsnetwerken) en het Nederlandse ‘bioKennis’.