Diverser microbioom in rucola uit volle grond
Het belang van het microbioom in de bodem en ook van het menselijke darmmicrobioom worden steeds duidelijker. Het wetenschappelijk onderzoek schakelt een versnelling hoger om ook de relaties tussen beide microbioom-populaties bloot te leggen. In Italië ondervond een onderzoeksgroep vorig jaar dat het microbioom van ready-to-eat rucola uit de volle grond veel diverser was dan rucola uit verticale teelt.
Giacomo Mantegazza en zijn collega’s vergeleken de bacteriepopulaties in rucola van traditionele gangbare teelt, geïntegreerde teelt, biologische teelt en verticale teelt.
Het opvallendste resultaat uit deze studie is dat rucola van verticale teelt veel minder levensvatbare bacteriën bevatte dan rucola uit grondteelt, en de populaties verschilden significant van de bacterie-populaties uit grondteelt.
Verschillen tussen bio en gangbaar?
Daarnaast waren rucola-monsters van biologische/geïntegreerde landbouw te onderscheiden van rucola van conventionele landbouw door de verschillende hoeveelheden van verschillende bacteriële taxa.
Deze observatie suggereert dat landbouwpraktijken de taxonomische samenstelling van de bacteriële gemeenschappen in de rucola kunnen beïnvloeden. Interessant is dat de bacteriegroepen die verrijkt bleken te zijn in de rucola van biologische/geïntegreerde landbouw voornamelijk taxa waren die algemeen voorkomen in de maagdarmmicrobiota van zoogdieren, zoals de families Ruminococcaceae, Enterobacteriaceae, en Helicobacteraceae. Dit resultaat zou mogelijk verklaard kunnen worden door het verminderde gebruik van landbouwchemicaliën en het gebruik van mest in biologische landbouwsystemen in vergelijking met conventionele landbouwsystemen, die meer afhankelijk zijn van het gebruik van synthetische meststoffen, fungiciden en pesticiden. Op de lange termijn zou dit in conventionele landbouwsystemen kunnen leiden tot een verlaging van de taxonomische en fylogenetische rijkdom, diversiteit en heterogeniteit van de bodemmicrobiota.
Ook bij appels gebeurde reeds een gelijkaardig onderzoek.
Vanuit de grond tot in onze darmen?
Een in-vitro-simulatie van de gastro-intestinale vertering van de rucola ten slotte toonde aan dat verschillende bacterie-groepen het maagdarmkanaal konden overleven. Deze studie suggereert dus dat commerciële kant-en-klare rucola levende bacteriën bevat die het vermogen hebben om het maagdarmkanaal te overleven, en dus mogelijk bijdragen aan de taxonomische structuur van de menselijke darmmicrobiota.
Een studie van Wicaksono in 2023 kwam alvast met bewijs dat microben uit groenten en fruit teruggevonden worden in het menselijke spijsverteringsstelsel en kunnen bijdragen aan een divers darmmicrobioom.
Verschillende onderzoeksprojecten zetten tegenwoordig in op deze relatie tussen het bodemmicrobioom en het menselijk darmmicrobioom. In Nederland loopt bv een onderzoek naar tomaten.
Uitkijken dus, naar wat dit onderzoek verder zal blootleggen!
Bron: Mantegazza G, Gargari G, Duncan R, Consalez F, Taverniti V, Riso P, Guglielmetti S.2023.Ready-To-Eat Rocket Salads as Potential Reservoir of Bacteria for the Human Microbiome. Microbiol Spectr11:e02970-22.https://doi.org/10.1128/spectrum.02970-22
Foto: Viaverda