E-weeder wint innovatieprijs voor bioboeren
In het kader van de Netwerkdag ‘Techniek in de bio tuinbouw’ werd een oproep gedaan naar telers om hun eigen innovatie/handigheidje op gebied van mechanisatie te komen voorstellen. Elke bezoeker kon stemmen op één van de acht ingezonden concepten. Er was veel belangstelling voor deze praktische zelfgemaakte tools, maar de E-weeder van Klaas Ysebaert, bioboer van De Hakboer en Bokkeslot, oogstte uiteindelijk de meeste stemmen.
Kersvers omgeschakelde tuinbouwer Sjack Verhulst demonstreerde zijn 2-in-1 nettenoproller – en folielegger. De machine is oorspronkelijk een standaard plastiek oproller van het merk Basrijs, maar werd uitgebreid met ploegjes en wielen zodat er ook plastiek mee gelegd kan worden. Door het losdraaien van slechts enkel schroeven zijn de ploegjes af te nemen en kan er in een mum van tijd weer opgerold worden. Op deze manier wordt de oproller die anders maar weinig uren zou draaien extra benut en hoefde Sjack geen extra folielegger aan te schaffen die ook maar weinig uren zou draaien.
Foto: 2-in-1-nettenoproller en folielegger van Sjack Verhulst
Een alternatief schoffelconcept werd bedacht door Erik Krosenbrink van de Ionahoeve. Gebruikelijk is om bij mechanische onkruidbestrijding tussen de rij en in de rij te schoffelen, doorgaans met één parallellogram tussen twee rijen. Met het Schoffelprincipe ‘Om de rij’ voegt Erik een derde dimensie toe. Met twee parallellogrammen per rij is er veel meer efficiënt schoffelwerk mogelijk, bijvoorbeeld 3 cm aanaarden met behulp van 3 dimensionaal verstelbare schijven. De manuele onkruidbestrijding 'in de rij' wordt hierdoor drastisch beperkt tegen zeer lage kost.
Foto: Schoffelprincipe 'Om de rij' van Erik Krosenbrink
Walter Cambie ontwierp een combinatie van een wastunnel en carrousel en creëerde daardoor een handige en efficiënte wasinstallatie geschikt voor kleine en grote bedrijven. De installatie is vervaardigd uit inox en draait met een lichte motor met frequentieregeling, waardoor het verbruik van elektriciteit beperkt is. Het net is 90 cm breed en de machine is voorzien van vele kranen en verschillende doppen, waardoor de wasinstallatie geschikt is voor vele verschillende groenten. Ondertussen is het systeem getest, 3 à 4 maanden in werking en goedgekeurd!
Foto: Efficiënte wasinstallatie van Walter Cambie
Het gastbedrijf van de netwerkdag, De Grenshoeve, nam deel met twee uitvindingen. Aan de hand van de eenvoudig efficiënte aardbeiplanter kunnen in sneltempo aardbeien met naakte wortel geplant worden. Doordat er maar een heel klein gaatje gemaakt wordt in de folie, zal het wiedwerk veel beter meevallen. Een aanrader dus!
Filmpje: Aardbeiplanter Grenshoeve
De tweede inzending van Luc en An betrof hun verfijnde tunnelinstallatie. Door een kleine handige constructieaanpassing van de tunnel hebben ze geen last meer van hinderende buizen. De extra versteviging aan een tunnel aan de kopgevels is zeker noodzakelijk, maar gewoonlijk staat deze in de weg om efficiënt te werk te kunnen gaan. Met enig denkwerk en handigheid kan alles mooi naar de zijkanten geleid worden en zijn de kopgevels weer vrij en vlot beschikbaar!
Foto: Tunnelinstallatie op de Grenshoeve
Op de valreep stelde ook Frank Schelfhout zich kandidaat met twee mechanisatieconcepten. Hij ontwikkelde een super handige onkruidbrander door een brander aan een motoculteur te koppelen. De brander bestaat uit 4 roofingbranders waarmee er op de rij gebrand wordt. Hierdoor kunnen dus 4 rijen in één werkgang gebeuren, in plaats van rij per rij te werk te gaan. Het ergonomisch voordeel is eveneens niet te onderschatten want de motoculteur draagt de gasfles dus het zeulen is verleden tijd!
Foto: Onkruidbrander aan motoculteur van Frank Schelfhout
Daarnaast zocht Frank ook naar een optimale inpassing van RTK GPS in zijn bedrijf. Hij ontwikkelde een verfijnd GPS-systeem om de machines bij te sturen vanuit de trekker. Doordat de tractor zelf recht rijdt kan hij zich volledig concentreren op de machine achter de tractor. In de meeste gevallen is dit de schoffelmachine. Het bijsturen doet hij met een piston met hydraulische cilinder op de hefarmen. Door middel van deze piston kan hij elke machine aansturen. Hierdoor kan hij supernauwkeurig te werk gaan!
Foto's: Verfijnd GPS-systeem van Frank Schelfhout
De meeste bewondering was er voor Klaas Ysebaert, die zijn E-Weeder voorstelde; een lichte elektrische werktuigendrager voor schoffelwerk in de bioteelt. Klaas is gepassioneerd door mechanisatie op mensenmaat. Hij wilde alleen kunnen werken op een ergonomisch en gezonde manier. Zijn uitgangspunt was dat na de grondbewerking het meeste werk op het veld weinig vermogen vraagt: zaaien, planten, wieden, schoffelen, ... Het vermogen van een tractor is hier 'oversized'. Het vermogen dat je als mens kan leveren is dan weer 'undersized' als je economisch leefbaar wil werken. Het schoffelwerk gebeurt best bij zon en wind, tijdens de lange dagen van het jaar (eind maart - begin oktober) en dan is er volop groene stroom beschikbaar, van het net of het gemonteerde zonnepaneel. Voor de ontwikkeling van de E-Weeder heeft Klaas de krachten gebundeld met elektricien Evelo.
Foto: E-Weeder van Klaas Ysebaert. Een filmpje kan je hier bekijken.
Meer info?
Carmen Landuyt, CCBT
carmen.landuyt@ccbt.be
TEL 09/331 60 85