Een kruidig kijkje bij de Noorderburen
Op 23 juli werd er met een twintigtal telers een bezoek gebracht bij 3 Nederlandse bedrijven: BelleMarie, Het Blauwe Huis en De Tuinen van Weldadigheid. Elk van deze bedrijven had hun eigen karakter en specialisatie.
Het bedrijf BelleMarie is een gemengd biodynamisch bedrijf van 17 ha groot te Ruinerwold. Hun hoofdinkomen halen zij voornamelijk uit het intensief telen van kruiden op 1,5 ha, dit zowel in open lucht, tunnel als kas. Basilicum is het kruid met het belangrijkste aandeel. De meest intensieve arbeidspost op het bedrijf is wieden in de rij. Op één seizoen wordt er in totaliteit ongeveer 70 km “gekropen” op het bedrijf. De vaste kruiden houdt hij slechts drie tot vijf jaar op het bedrijf, daarna worden deze vernieuwd. Indien deze teelten langer aangehouden worden, komt er teveel wiedwerk aan te pas. De kruiden worden voor 70% verkocht in verse bussels op de wekelijkse markt in Amsterdam. Het overige aandeel wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot sausen en pesto, of gaat naar een naburig bedrijf Het Blauwe Huis om ze te drogen.
Foto's: BelleMarie
Het Blauwe huis is slecht op 15 minuten gelegen van BelleMarie. Vroeger werkten zij samen als één bedrijf, uiteindelijk zijn ze opgesplitst en hebben ze elk hun eigen specialisatie. Het bedrijf telt 5 ha en legt de focus eerder op de verwerking dan op de teelt. Het drogen, wat gebeurt bij 30 à 40°C, gaat veel ruimer dan enkel eigen materiaal. De teelt beperkt zich tot producten die Demeter-gelabeld niet elders te krijgen zijn, en die voor hun bedrijfsvoering economisch rendabel zijn.
Foto's: Het Blauwe Huis
Het derde bedrijf, De Tuinen van Weldadigheid, focust zich niet zozeer op kruiden maar op allerhande speciale teelten. De boerderij is een zorgproject waarbij de Tuinen gedurende het weekend open zijn voor publiek en er eveneens focus gelegd wordt op het ontvangen van groepen. Op het bedrijf worden een 100tal rassen aardappelen geteeld, voornamelijk voor het pootgoed. Verder hebben ze een “Eeuwige moestuin” waar teelten als splijtkool, kardoen, hysop, verschillende soorten asperges, … te vinden zijn. In de serre waren de perziken en nectarines bijna oogstklaar, terwijl de citroenkomkommers al in volle productie waren. Buiten was er nog yacon, pronkbonen, oca, … te vinden. Kortom, een boeiende en innovatieve belevenis!
Foto's: De Tuinen van Weldadigheid
Meer info?
Justine Dewitte (PCG)
justine@pcgroenteteelt.be
TEL 09 381 86 82