Fiches over de biologische mengteelt van verschillende peulvruchten beschikbaar!
Van 2018 t.e.m. 2022 liep het biologische interreg FR-Wl-Vl project SymBIOse. Daarin heeft Inagro samen met o.a. de Franse projectpartner BIO-HDF en de Waalse projectpartners BioWallonie en CRA-W onderzoek gedaan naar innovatieve teelten en teeltechnieken met vlinderbloemigen. Gestoeld op de kennis die is opgedaan met praktijkproeven, literatuuronderzoek en ervaringen van adviseurs rechtstreeks uit de praktijk, zijn informatieve fiches opgemaakt van uiteenlopende peulvruchten. Op het slotevenement van het project op 8 december 2022 te Rijsel (lees hier het verslag) werden deze een eerste keer voorgesteld. Via dit artikel brengen we deze graag ook onder de aandacht met wat extra toelichting.
In totaal zijn 8 fiches tot stand gebracht, zowel in het Nederlands als het Frans. Ze zijn samengesteld om ondersteuning te bieden aan elkeen die geïnteresseerd is om met biologische vlinderbloemige mengteelten te starten of die al bezig is hiermee en andere opties wil proberen. Ze zijn als een leidraad opgesteld. Het blijft interessant om een adviseur te contacteren als je nog extra ondersteuning wenst.
De soorten waarvoor een fiche beschikbaar is, zijn:
- veldboon
- linze
- witte lupine
- blauwe lupine
- erwt
Bij elk van deze soorten is een aparte fiche beschikbaar voor de winter- en zomermengteelt behalve voor lupine. Die beperken zich tot de zomerteelt. Elk document is verder gelijkaardig opgebouwd:
- Een fiche start met algemene informatie over de vlinderbloemige zelf, bv.: Welke bodems zijn meest geschikt om deze soort te telen of welke zijn te vermijden? Welke types van de vlinderbloemige bestaan er en wat zijn de kenmerken? Wat zijn de belangrijkste ziektes en plagen?
- Op een tijdlijn wordt teelttechnische informatie voor de mengteelt met deze soort weergegeven.
- Via een keuzetabel wordt vervolgens raad gegeven bij de samenstelling van de mengteelt. Of je nu uiteindelijk met je mengteelt, een product rijk aan peulvruchten of een product rijk aan graan of iets tussenin wil oogsten, dan krijg je informatie over de meest geschikte plaats in de teeltrotatie, meest geschikte soorten om mee te mengen en aan te bevelen zaaidosissen voor zowel de vlinderbloemige als de mengpartner.
- In een volgende tabel werden door de projectpartners dan nog eens mogelijke voordelen en beperkingen van verschillende mengsoorten opgesomd, ter ondersteuning van de keuze.
- Op het einde van elke fiche vind je telkens bondig wat meer over rassenkeuze en een oogstadvies. Ten slotte hebben we vanuit het project ook enkele perspectieven en werkpunten voor elke peulvrucht op een rij gezet.
Alle fiches zijn te raadplegen op de projectsite van SymBIOse (gegroepeerd volgens de taal): In praktijk – En pratique – SymBIOse (symbiose-interreg.eu)
Meer info?
jasper.vanbesien@inagro.be