Het proefveldbezoek bataat op PCG kon rekenen op heel wat belangstelling
Op maandag 2 september ging op het PCG voor de eerste maal een proefveldbezoek door volledig gewijd aan de teelt van bataat. Hoewel deze teelt voor België vrij nieuw is, kon het proefveldbezoek op heel wat belangstelling rekenen uit de sector. Meer dan 40 geïnteresseerden waren aanwezig voor een namiddag die volledig in het teken stond van de ‘zoete aardappel’ die op een paar jaar tijd een duidelijke intrede heeft gemaakt op Vlaamse grond. Na een eerste kennismaking met de teelt op een aantal bedrijven in 2017, goed voor een 10-tal hectare, werd in 2018 ruim 40 hectare bataat geteeld. Dit jaar werd bataat toegevoegd als teelt in de verzamelaanvraag en werd om en bij de 80 hectare bataat geregistreerd in Vlaanderen.
Om een antwoord te bieden op de vragen van de sector legde PCG ook dit jaar verschillende proeven aan in het kader van het Vlaio La-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen”. Zo ligt op PCG een uitgebreide rassenproef aan met maar liefst 19 verschillende rassen met knollen met zowel oranje, wit als paars vruchtvlees. Verder ligt een herbicidescreening aan waarin gekeken wordt naar de selectiviteit van verschillende onkruidbestrijdingsmiddelen in de teelt van bataat. Als laatste ligt een grote demonstratieve teelttechnische proef aan waarin we het manueel planten van slips vergelijken met het machinaal planten van gewortelde plugplanten. Ook demonstreren we het effect van stikstofbemesting en vergelijken we watergift via vloeidarmen in de rug met watergift van bovenaf via tiksproeiers.
Hoewel het gewas dit jaar een iets tragere start nam door een koudere meimaand ten opzichte van 2018, zien de tussentijdse oogstbeurten er veelbelovend uit. Net zoals in 2018 treffen we eind augustus bij verschillende rassen reeds een bruto-opbrengst van ongeveer 1 kilogram per plant aan (plantdichtheid: 0,75m x 0,30m). De meer rechte en uniforme knolgroei die we vorig jaar zagen bij het planten van slips in vergelijking met het planten van reeds gewortelde plugplanten, zien we ook nu reeds in het veld.
Tijdens het proefveldbezoek werden verschillende machines gedemonstreerd die kunnen ingezet worden in de teelt van bataat. Tuinbouwloonwerk Debusschere uit Kortemark demonstreerde een machine om schuine gaten te ponsen op ruggen voor de manuele aanplant van slips, een plantmachine van het merk Checchi & Magli om gewortelde plugplanten te planten op ruggen met folie en een oogstmachine om bataat te rooien in kisten. Het Nederlandse mechanisatiebedrijf ‘Nanne Kooiman’ demonstreerde een Ferrari plantmachine voor het planten van plugplanten en een Japanse 1-rijige plantmachine van het merk Iseki voor het planten van slips in ruggen met folie. PCA demonstreerde de nieuwe 2-rijige loofklapper van het merk Baselier die voor het loofklappen van bataat zal uitgerust worden met extra schijven die het lange loof tussen de ruggen afsnijden om verstrikken van resterend loof in de oogstmachine te vermijden. PCG demonstreerde hoe de proefvelden worden gerooid met een AVR aardappelrooier die de knollen met voldoende aarde uit de grond licht en terug neerlegt op het veld. De knollen worden vervolgens manueel opgeraapt. Op die manier worden zo min mogelijk beschadigen gemaakt aan de schil van de knollen en krijg je een heel mooi product voor afzet op de verse markt. Voor het rooien van kleinere oppervlaktes krijg je op deze manier nog steeds het mooiste eindproduct.
(Download hier de bezoekersgids)
Meer info?
Annelien Tack
Tel: 09 331 60 83
E-mail: annelien@pcgroenteteelt.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
Bezoekersgids Bataat 2 september 2019.pdf | 3.51 MB |