Hoe stel je een schoffelmachine goed af en wat zijn de ervaringen van telers?
15/03/2022
Anouk Van Moorter
Een schoffelmachine is een belangrijke basismachine voor onkruidbestrijding op biologische groentebedrijven. Twee telers vertellen over hun ervaring met een schoffelmachine in korte filmpjes. Lieven Delanote van Inagro legt in een derde filmpje uit hoe je torsiewieders op je schoffelbalk correct moet afstellen.
Pas de schoffelbalk aan op maat van je bedrijf
Een schoffelbalk biedt veel mogelijkheden om zaken op te monteren. Op de parallellogrammen kunnen schoffelmessen in verschillende grootte bevestigd worden. Voor het pad kan een bredere schoffel gebruikt worden dan net naast de rij. Aanaarders kunnen verlaagd worden om het onkruid met een laagje grond te bedekken.
Een handig en betaalbaar aanzetstuk voor de schoffelbalk is de torsiewieder. Met één tand links en één tand rechts van de rij kan onkruid in de rij en net naast de rij losgetrokken worden. In een stevig gewas kunnen de torsiewieders kruisend gemonteerd worden. In een jong gewas plaats je de tippen tegen of uit elkaar. Ook de hoek bepaald mee de agressiviteit van de torsiewieders. Dwars op de rij gaan de torsiewieders agressiever werken. Belangrijk is om ook rekening te houden met de hoogte. Als de torsiewieders te hoog zijn ingesteld dan zal enkel de top in de aarde komen. Er is uitbreiding mogelijk tot een dubbele torsiewieder waarbij het extra element een verticale veer heeft en zo agressiever gaat werken op de gewasrij.
Eerste stap richting mechanisatie voor de Kleibeek met een schoffelmachine
Op het bedrijf Kleibeek in Sint-Pauwels waren ze na een aantal jaar klaar om te mechaniseren en kochten ze een schoffelmachine van HAK. De keuze werd gemaakt na verschillende bezoeken aan de werktuigendagen en het bekijken van handige filmpjes van Inagro. De schoffelbalk is de eerste machine die ze aankochten en ze zijn simpel gestart met schoffelmessen en wiedeggen. Na wat ervaring op te doen met schoffelen, kopen ze in de toekomst misschien nog aanaarders of vingerwieders om hun machine verder uit te breiden. Om het handmatig wiedwerk nog verder te reduceren, plannen ze ook nog de aankoop van een wiedeg. Hun advies na een jaar ervaring met de schoffelbalk: neem je tijd om te leren werken met de machine op een kleinere oppervlakte.
Tine vertelt in dit filmpje over haar eerste ervaringen met de schoffelbalk:
Meer info?
Anouk Van Moorter (Inagro)
Tel: +32 (0)51 14 03 50
E-mail: anouk.vanmoorter@inagro.be
Dit demonstratieproject wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).