Innovatie ten top bij de bioboer!
Tijdens de beurs en netwerkdag “Techniek in de Biotuinbouw: Klein én professioneel” werd een oproep gedaan naar telers om hun eigen innovatief en technisch ontwerp te komen voorstellen. Elke bezoeker kon stemmen op één van de zes ingezonden concepten. Allen konden ze op veel appreciatie rekenen, maar de wiedfiets spande uiteindelijk de kroon.
Het irrigatiesysteem van Walter Coens is een voorbeeld van hoe je door inventief te zijn en twee bestaande systemen aan elkaar te koppelen, kan komen tot een systeem op maat van je bedrijf. Walter koppelde een bestaande haspel aan een spuitboom die geschikt is voor de perceelsbreedte op zijn bedrijf De Zonnekouter. Doordat de spuitboom gemonteerd is op een handig karretje is alles vlot handelbaar en makkelijk werkzaam. Het resultaat is een zeer efficiënte watergift op het bedrijf. Op de zandgrond waar Walter mee te maken heeft, kan deze lumineuze techniek meer dan ooit renderen!
Foto: Irrigatiesysteem van Walter Coens.
De folietrekker van Romuald Wille kwam tot stand door veel uittesten, opnieuw sleutelen, blijven proberen en aanpassen. Uiteindelijk kwam Romuald tot een resultaat waar hij trots mag op zijn. Een ploegelementje zorgt ervoor dat er ruimte gemaakt wordt waar de folie kan ingelegd worden. Dankzij lichte aandrukwielen wordt deze folie mooi strak over het bed getrokken. Een tweede ploegelement zorgt ervoor dat de zijkant van de folie opnieuw bedekt wordt met aarde, waarna een tweede aandrukwiel de grond goed aandrukt. Dit geheel wordt gevolgd door een bijkomende rol die de folie perforeert op gewenste plantafstand, en dit telkens ter grootte van een persblok. De perforaties komen tot stand door U-vormige ijzertjes die gemonteerd zijn op de rol. Romuald is er volledig klaar voor om zijn onkruid preventief aan te pakken!
Foto: Romuald geeft uitleg bij zijn folietrekker
Thierry Beaucarne had wellicht menige avonden en zondagen doorgebracht in zijn atelier. Eén van zijn twee inzendingen was een perser om zelf persblokjes te kunnen maken. Hij vervaardigde de perser volledig zelf op basis van een model dat hij gespot had in Tsjechië. Hierbij konden 6 blokjes tegelijkertijd gemaakt worden. Ideaal dus voor kleinschalige plantenopkweek. Zelf wil hij ook nog een tweede model maken om een volledige plantenbak in één keer te persen.
Foto: perser van Thierry Beaucarne
Zijn tweede inzending kon op nog meer belangstelling rekenen: een mooi rood geschilderde oogst- en plantkar, de “Caddy” genaamd. Het systeem is goed doordacht zodat verschillende maten van veilingkisten, maar ook plantgoedkisten vlot kunnen meegenomen worden van de loods naar het veld. Ook voor het nodige oogst- en/of plantgereedschap is een plaatsje voorzien op de kar. Dit dankzij de input van zoon Victor, de rechterhand van Thierry binnen dit project. Eenmaal geladen kan men met deze kar vlot naar het veld rijden. Door het al even goed doordachte sturingssysteem kunnen de wielen 90° gedraaid worden zodat de kar nu in de breedte over het bed kan voortgeduwd worden. Ondertussen kunnen alle nodige plant- of oogsthandelingen uitgevoerd worden zonder veel te sleuren met bakken. Als kers op de taart is een afdak voorzien zodat het geoogste product, het plantgoed en de teler niet teveel afzien van zon of regen. Dankzij de netwerkdag vond Thierry onmiddellijk een kandidaat-verdeler voor zijn kar. Veel potentieel dus!
Foto: plant- en oogstkar 'Caddy' van Thierry en Victor Beaucarne
Het efficiënte tunnelsysteem van Hubert Dewitte kwam tot stand in samenwerking met zijn enthousiaste dochter Justine die de noden van de tunnelinrichting goed kon weergeven. Verschillende tunnels verplaatsen gedurende één seizoen, en dit telkens opnieuw voor elk seizoen, dient op een efficiënte manier aangepakt te worden. Aan de hand van een simpel houten klemplankje verbonden aan de tractor, kan de plastiek goed opgespannen worden over de koepel. Eenmaal opgespannen kunnen de klemmen dan ook aan de tweede zijde van de koepel bevestigd worden. Vervolgens dienen de koorden over de tunnel gespannen te worden. Op ’t Goed Ter Heule wordt dit gedaan met behulp van een musketon die rond de koord bevestigd wordt. Aan de musketon hangen nog 2 touwen, die langs elk van de zijden van de koepel kunnen worden aangestuurd om zo de koorden van de koepel vlot heen en weer te krijgen en telkens te bevestigen aan de poten. Bij de teelt van vruchtgroenten in de koepels worden als gewasdraden voornamelijk kettingen en musketons gebruikt zodat alles vlot geïnstalleerd kan worden. (zie foto) Voor minder hoog groeiende gewassen maken Hubert en Justine gebruik van korte palen en draad met grote mazen zodat het gewas hierdoor de extra steun krijgt die het verlangt. (zie foto) Het was een beetje zoeken, maar met dit systeem spaar je mankracht, tijd en kopzorgen!
Foto's: tunnelsysteem van Hubert en Justine Dewitte.
Het winnende idee, de wiedfiets, kwam van het wiedfietsersteam Sander, Wim en Hans. Het is een toestel waar al veel tijd, denkwerk en brainstorming aan vooraf gingen. Verschillende plannen werden uitgetekend, prototypes werden opgesteld, en ook aan het uiteindelijke (finale?) model werd en wordt nog flink gesleuteld. De gebruiksaanwijzing van de wiedfiets is als volgt. Je gaat er met je buik op liggen met je hoofd op een hoofdsteuntje. Vervolgens zijn je armen en benen vrij om het nodige werk te verrichten. Met de vrije handen kan je vlijtig het onkruid vlijtig trekken; de voeten besturen dan weer het aandrijfmechanisme. Het voorgestelde prototype is al werkzaam. Het principe van voortbewegen is gebaseerd op het sprinkhaanmechanisme. Bij hun nieuwste model zijn hiervoor twee trappers voorzien die al liggend kunnen bediend worden. Aan dit model werd de ganse nacht voor de netwerkdag doorgewerkt . De creatie kon op heel wat belangstelling en sympathie rekenen van het publiek, en verdient dan ook een dikke proficiat!
Foto: demonstratie prototype wiedfiets.
Foto: Sander stelt het nieuwste type van de wiedfiets voor.
Dankzij de steun van de standhouders Cecotec, Gilgo, Rova, Polet, Intergrow en Howitec was de prijzenpot genereus. Telers die niet ingezet hadden met hun concept, hadden ongelijk.
Hartelijke dank aan alle deelnemers voor de leuke samenwerking en het mogelijk maken van dit initiatief! Hopelijk mag dit voor velen een inspiratiebron betekenen…
Meer info?
Justine Dewitte, PCG, justine@pcgroenteteelt.be, TEL 09/381 86 86
Femke Temmerman, Inagro, femke.temmerman@inagro.be, TEL 051/27 32 53
Karel Dewaele, Inagro, karel.dewaele@inagro.be, TEL 051/27 32 58