Inspiratie en verbinding op Groundswell
Eind juni organiseerden we op initiatief van CCBT en Bioforum een studiereis naar Regenerative Agriculture Festival Groundswell in Engeland. Dit festival van de regeneratieve landbouw bleek een vat vol inspiratie, nieuwe inzichten, verbinding en ontspanning…
Deze inspirerende en feestelijke bijeenkomst rond regeneratieve landbouw stond al een tijd op het lijstje van bio akkerbouwer Karel Dewaele. Hoewel niet de ideale tijd van het jaar om het bedrijf een paar dagen achter te laten, sloten toch 21 biologische boeren, adviseurs en andere stakeholders aan voor deze onvergetelijke trip.
Groundswell? Voor boeren, door boeren!
Het Groundswell-festival in Engeland is een tweedaagse praktische conferentie en beurs met focus op regeneratieve landbouw, waaronder no-till, groenbedekkers en het herintroduceren van vee in de vruchtwisseling, met het oog op het verbeteren van de bodemgezondheid. Via lezingen en demonstraties krijg je de nieuwste innovaties op dat vlak te horen en te zien. Toonaangevende internationale bodemgezondheidsdeskundigen, ervaren akkerbouwers en veehouders, alsook deskundigen op het gebied van landbouwbeleid delen er hun kennis via lezingen en discussiefora.
De Britse Cherry familie heeft een gemengd landbouwbedrijf in Hertfordshire en organiseerde dit jaar al voor de achtste keer het Groundswell festival. Ze realiseerden zich acht jaar geleden dat de meeste landbouw-events voor hen tijdverlies waren, omdat ze enkel een goede directzaai-machine nodig hadden en geen dure bodembewerkers die overal worden gedemonstreerd, en omdat ze info zochten over bodemgezondheid en bodembiologie, waar weinig lezingen over werden georganiseerd. Geïnspireerd door ‘No-Till on the Plains Conference’ in Kansas was al snel ‘Groundswell festival’ geboren!
Groundswell is intussen uitgegroeid tot een gigantisch event, met dit jaar zo’n 8000 bezoekers, en ook veel interesse van foodies, maar het blijft een beurs voor boeren en door boeren!
Foto's CC Jeroen Watté 2024 en figuur Groundswell:
John Kempf, Wildfarmed en Joel Williams
Voor deze achtste editie konden de organisatoren o.a. John Kempf en Joel Williams strikken. We overdrijven niet als we zeggen dat de Vlaamse deelnemers omver geblazen werden door de sessies van deze ‘regeneratieve helden’.
Terwijl enkele Vlaamse telers al vast luisteraar waren van John Kempf’s Regenerative Agriculture Podcast, was het voor anderen een ware ontdekking. John Kempf is ondernemer, spreker en podcast-host. Hij is gepassioneerd over het potentieel van goed beheerde agro-ecosystemen om ecologische achteruitgang om te keren.
De eerste keynote sessie van John Kempf op het festival gaf een algemeen beeld van zijn visie en werk. Later tijdens diepgaandere sessies ging John Kempf verder in op plaagbeheersing en nutriëntenmanagement.
“Het was heerlijk om John Kempf in levende lijve te horen vertellen op zijn rustige, eloquente manier over soms ongelofelijke topics. Laat je niet meteen triggeren door verwijzingen naar producten of het bedrijf dat hij opgericht heeft (Advancing Eco Agriculture), zijn missie gaat dieper. In de eerste plaats zijn z’n lezingen en podcasts een vurig pleidooi voor de 5 (of 6 of 7) principes van regeneratieve landbouw. Grensverleggend en blikverruimend!” aldus Karel Dewaele.
Ook de lezingen van Joel Williams werden druk bezocht door onze deelnemers. Joel is een onafhankelijke voorlichter en consultant op het gebied van planten- en bodemgezondheid. Hij heeft een grote interesse in agro-ecologie, plantenvoeding en plant- en bodemmicrobiologie en hoe deze de ontwikkeling van duurzame productiesystemen kunnen ondersteunen. Hij gaf onder meer een met veel nieuwe onderzoeksresultaten gepeperde lezing over hoe koolstof wordt vastgelegd in de bodem. Zijn sessies op Groundswell komen binnenkort online!
Opvallend was ook de passage van Wildfarmed. Andy Cato stal de show als spreker én op de dansvloer. Als akkerbouwer richtte hij mee voedings- en landbouwbedrijf Wildfarmed op en als muzikant is hij de helft van het beroemde duo ‘Groove Armada’. Een dj-set na dag 1 van Groundswell mocht dan ook niet ontbreken…
Overvolle tenten voor deze fascinerende sprekers:
Tolhurst: “Organic is the real regenerative!”
Terwijl we op Groundswell soms het biologische oogpunt misten (aangezien zowel biologische als gangbare boeren aan regeneratieve landbouw doen, en dus soms ook glyfosaat als hulpmiddel ter sprake kwam), hebben we ons de laatste dag van de trip volledig laten onderdompelen in bio tuinbouwbedrijf ‘Tolhurst Organic’.
Iain Tolhurst heeft in South Oxfordshire een 7-jarige ‘vegetarische’ rotatie opgezet, zonder gebruik van dierlijke mest dus. De percelen blijven gedurende 2 jaren (136 weken) begroeid met een groenbedekkermengsel van rode klaver, luzerne, witte klaver, hopklaver, cichorei en een mix van wilde bloemen. Ook tijdens de rest van de teeltjaren (o.a. aardappel, kolen, ajuin en prei, wortel, selder en pompoen) heeft hij heel veel aandacht voor groenbedekkers, bv via onderzaai. In totaal staat continu 70% van zijn land onder groenbedekker. Daarnaast maakt hij veel gebruik van gecomposteerde houtsnippers.
Door verkeersproblemen geraakte helaas slechts de helft van onze groep op Tolhurst, maar het begeesterende verhaal van ‘Tolly’ werd duchtig doorverteld door diegenen die er wel bij waren… In deze podcast van Organic Growers Alliance kan je Iain zelf ook aan het woord horen.
Foto's CC Jeroen Watté 2024:
Verbinding onder collega’s
Naast de super interessante lezingen en demonstraties, was er nog een ander aspect aan deze studiereis waar we allen heel dankbaar en enthousiast over waren; en dat was het verbindende aspect. Naast de vele gesprekken binnen onze groep raakten we op Groundswell ook steeds aan de praat met andere, vaak Britse, regeneratieve boeren en was er ruimte voor een pintje en een streepje muziek. De impact die deze sociale en inspirerende sfeer had op ons gemoed, zindert nog weken na!
Meer info of interesse om volgend jaar ook mee te gaan? Geef een seintje!
carmen.landuyt@ccbt.be