Internationale uitwisseling kennis en onderzoek op Science Day (Biofach 2013)
Van 13 tot 16 februari ging in Nürnberg (Duitsland) het jaarlijkse Biofach door. Biofach is de wereldbeurs bij uitstek voor de handel in biologische producten. Op initiatief van FIBL ontmoetten onderzoekscoördinatoren uit verschillende landen er elkaar op 15 februari voor ‘Science day’.
Tijdens de voormiddag kwamen verschillende visies aan bod over het onderzoek voor de biologische landbouw wereldwijd. De namiddag werd afgesloten met de oprichting van TIPI (Technology Innovation Platform of IFOAM), het internationaal platform voor het onderzoek biologische landbouw. Deze nieuwe groep zal aandacht besteden aan de behoeften aan innovatie en technologieoverdracht in de biologische landbouw. TIPI wil de internationale samenwerking bevorderen, alle stakeholders samenbrengen die voordelen hebben bij nieuwe kennis, de uitwisseling van informatie vergemakkelijken, en de sector helpen bij het verspreiden, toepassen en uitvoeren van innovaties en wetenschappelijke kennis in overeenstemming met de beginselen van de biologische landbouw.
André Leu, voorzitter van IFOAM, wil de focus van het onderzoek vooral op opbrengstverhoging leggen. Volgens hem is dat het thema waar de biologische sector het meest op wordt aangevallen. Maar ook onderzoek rond ecosysteem diensten en na oogst-behandelingen zijn prioritair.
Urs Niggli, directeur van FIBL, beklemtoont het krappe budget voor onderzoek biologische landbouw. De biologische sector kan niet profiteren van het onderzoeksbudget van de private sector want voor privébedrijven is bio meestal niet interessant. Het onderzoek voor biolandbouw is momenteel vooral gesitueerd in het noorden… Meer participatorisch onderzoek in het zuiden kan een unieke kans bieden voor de ontwikkeling van biologische innovaties. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het ‘Milpa crop system’, een mengteelt die voldoet aan alle eisen van het dieet. Ook Niggli bevestigt de nood aan meer onderzoek rond opbrengstverhoging. Bio haalt 75 tot 80% van de opbrengst in vergelijking met gangbare landbouw, maar er zijn case studies van goede boeren die hogere opbrengsten halen.
Volgens hem is er nood aan een visie voor een globale onderzoeksagenda waarin de ontwikkelingslanden betrokken worden. TIPI moet, aangestuurd door de stakeholders, globale uitdagingen aanpakken en de positie van IFOAM versterken.
Sang Mok Sohn, voorzitter van ISOFAR, de koepel van wetenschappers voor biologische landbouw, stelt dat TIPI mensen moet samenbrengen die geïnteresseerd zijn in een biolandbouw gebaseerd op wetenschap. ISOFAR biedt zich aan als partner, ter vertegenwoordiging van de individuele wetenschappers.
Gabriela Soto uit Costa Rica (IFOAM Latin America) vindt dat landbouwers zelf onderzoekers moeten worden. Onlangs werd een platform gecreëerd waar boeren-onderzoekers en academische onderzoekers samengebracht werden. Als uitdagingen voor onderzoek toegespitst op Latijns Amerika, ziet zij o.a. de nood aan socio-economische studies, onderzoek rond de verwerking van voedsel, impact van wetgeving, en de nood aan meer uitwisseling van informatie tussen onderzoekers in de regio.
Vanuit het publiek kwam al snel de opmerking dat we moeten werken aan internalisering van de externaliteiten, in plaats van enkel naar de opbrengst te kijken, zoals Leu en Niggli aangaven en zoals in veel gangbaar onderzoek nu gebeurt.
Vervolgens kwamen een heel aantal landen aan bod met hun verlangens en vragen over TIPI. Veel partijen vinden bijvoorbeeld de verspreiding van vulgariserende onderzoeksresultaten heel belangrijk en vragen of TIPI hier een rol in kan spelen. Daarnaast kwam ook de uitdrukkelijke vraag om alle stakeholders te betrekken in het platform, dus zowel boeren, als onderzoekers, als andere actoren uit de hele keten.
Vanuit de initiatiefnemers werden de verschillende ideeën positief onthaald, maar werd ook gewezen op het beperkte budget dat TIPI ter beschikking zal hebben en de beperkte praktische en lokale impact van een globaal platform als TIPI.
Na deze interessante uitwisseling van ideeën konden de aanwezigen deelnemen aan verschillende workshops: ‘engagement of stakeholders’, ‘conduct systems research’, ‘innovate and develop new technologies’, en ‘disseminate information’. In de disseminatie-workshop werden tal van voorbeelden uitgewisseld en werd nagedacht over best practices voor valorisatie van onderzoeksresultaten en kennis. In de workshop rond ‘system research’ werd gediscussieerd rond wat verstaan wordt onder ’systeem’onderzoek. De rol van de mens werd benadrukt als onderdeel van het systeem. Hierbij wordt het ‘systeem’ ruimer geïnterpreteerd dan het landbouwsysteem. Wil men het landbouwsysteem veranderen dan zal iedereen van in het begin moeten betrokken worden en niet alleen landbouwers.
Tijdens de namiddag werd er overgegaan tot de officiële oprichting van TIPI (Technology Innovation Platform of IFOAM), het wereldwijde netwerk voor onderzoek biologische landbouw. 36 organisaties ondertekenden het charter en verkozen de leden van de ‘governing council’.
(Foto: www.organic-research.net)
(Lieve De Cock en Carmen Landuyt)