Kan rucola aaltjes onderdrukken?
Foto: Soedangras, Tagetes en rucola waren op 8 september al sterk ontwikkeld. In dit stadium werden Soedangras en rucola ingefreesd.
Het uitgangspunt van biologische glastuinbouw is telen in de grond. Wortelknobbelaaltjes zijn echter heel moeilijk te beheersen. In een oriënterende proef werden vang- of antagonistische gewassen als teelt tussen twee vruchtgroenteteelten gezaaid. Hun capaciteit om de populatie aaltjes te reduceren werd gescreend. Rucola lijkt als tussengewas het meest belovend, al vraagt dit nog om bevestiging.
Een vrij krappe vruchtwisseling tussen tomaat, paprika, komkommer en aubergine is de belangrijkste oorzaak voor problemen met wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne sp.) in een grondgebonden kasteelt. Vooral in gestookte teelten krijgt de bodem weinig tijd om op adem te komen. Maar in economisch opzicht is er ook nauwelijks een ruimere vruchtwisseling mogelijk. De dure infrastructuur vraagt immers om een intensieve teeltwijze. Mogelijke beheersmaatregelen zoals het gebruik van resistente onderstammen of biologische bodemontsmetting zijn ontoereikend. Maatregelen zoals grondstomen verstoren daarbij ook de bodemstructuur en zo verdwijnt ook de natuurlijke afweer uit de bodem.
Wortelknobbelaaltjes te lijf met vang- of antagonistische gewassen
Gebruik maken van een vang- of antagonistisch gewas --waarbij de aaltjes worden afgevoerd of de populatie daalt-- lijkt een mogelijke piste om Meloidogyne onder controle te houden. Toch zijn dergelijke gewassen niet makkelijk te vinden. In eerste instantie zijn we hier op zoek gegaan naar gewassen die kunnen worden ingezaaid tijdens de periode van leegstand omdat dit economisch het meest interessant is.
Drie verschillende gewassen werden geselecteerd om hun mogelijke reductie van de populatie Meloidogyne sp. na te gaan: Tagetes (Nemamix), rucola (Toscana) en Soedangras (Piper). Het referentie-object bleef braak liggen. De demoproef werd aangelegd in twee herhalingen. De zaai vond plaats op 29 juli 2016. Het aantal aanwezige nematoden (of aaltjes) in de bodem werd op drie tijdstippen geanalyseerd. Na het inwerken van de verschillende groenbedekkers werden het jaar nadien in elk bed tomatenplanten met dezelfde onderstam (Fortamino van Vitalis) geteeld. Op het einde van het groeiseizoen, op 13 oktober 2017, werd op de tomatenplanten een wortelbeoordeling uitgevoerd.
Justine Dewitte (PCG)