Met een Open source RTK-GPS stuurhulp aan de slag
Droom je van RTK-GPS en rechte rijen, maar zie je de aankoop van een dure RTK-GPS-kit niet zitten ? Biologisch akkerbouwer Karel Dewaele verdiepte zich de voorbije periode in het zelf bouwen van een ‘low cost’ GPS-systeem met behulp van AgOpenGPS. Geheel in de lijn van ‘open source’ deelde hij op 21 en 28 januari zijn ervaringen met een 30-tal geïnteresseerde collega’s.
De voordelen van RTK-GPS zijn genoegzaam bekend. Je kan rechte rijen maken, overlap tussen werkgangen vermijden, een doorsteek maken op een perceel, op vaste rijpaden werken,… Keerzijde is dat deze technologie bij aankoop in het commerciële circuit nog steeds enkele duizenden euro’s kost afhankelijk van de gewenste nauwkeurigheid. Bovendien, haalt Karel aan, hang je, eenmaal een systeem aangekocht, aan het infuus. Je moet steeds bij dezelfde leverancier terecht voor updates en doordat systemen onderling moeilijk communiceren, ben je verplicht om ook een tweede en derde toestel bij dezelfde leverancier te kopen. Tijdens zijn zoektocht naar een passend systeem, ontdekte Karel het AgopenGPS systeem op het internet. Dit werd het begin van een creatief avontuur…
AgopenGPS stuurhulp
Tijdens de eerste les op 21 januari introduceerde Karel zijn collega’s in het AgopenGPS systeem. De opbouw van het systeem is in principe erg parallel met een commercieel systeem. Op basis van satellietsignalen en een correctiesignaal (Flepos) wordt de positie berekend. Hiermee is meteen gezegd welke de benodigdheden zijn voor een eenvoudige stuurhulp: een satellietontvanger, een login bij Flepos, een simkaart, een module waar alle elektronische verbindingen worden gelegd en een windowsgestuurde tablet. Karel gaf het boodschappenlijstje mee alsook waar we hiervoor terecht kunnen. Karel maakt zich sterk dat een kleine duizend euro volstaat. De AgopenGPS software is vrij beschikbaar op het internet en wordt regelmatig bijgewerkt. Op dit moment staat versie 3 online. Op korte termijn zou versie 4 beschikbaar komen. Elke versie wordt performanter en vooral ook makkelijker in installatie en gebruik. Want met name de installatie van het programma en alle instellingen vergt toch wel wat gevoel voor IT en doorzettingsvermogen. Hiervoor moet je al gauw een dag werk rekenen. Karel zorgde niettemin voor een degelijke roadmap.
AgopenGPS als stuurautomaat
Met de AgopenGPS stuurhulp geeft een lichtbalk aan in welke mate je zelf manueel moet bijsturen. Dit in combinatie met een punt in de verte waarop je je fixeert laat al goed werk toe. Voor centimeter nauwkeurig werk, kan je via AgopenGPS ook de tractor rechtstreeks aansturen. Dit was de insteek van de tweede les. Toch is het nodig, om veiligheidsredenen, dat een chauffeur in de tractor blijft zitten waarschuwt Karel. De AgopenGPS stuurautomaat bouwt voort op de stuurhulp. Alleen is nu een actieve communicatie nodig met de tractor. Met behulp van een stuurhoeksensor op de voorwielen weet de computer welke richting de tractor stuurt. Een elektromotor die tegen het stuurwiel drukt zorgt voor de stuurbeweging. Een goede en veilige montage in de tractor vergt op zich al wat knutselwerk. Een tweetal elektronische modules die terug via internet besteld kunnen worden zorgen andermaal voor de communicatie tussen deze onderdelen. Karel gaf andermaal zijn boodschappenlijstje mee. Met 500 € zou je al een eind moeten komen, maar waarschuwt Karel, eer je tot een volledige montage en fijne afstelling komt, heb je toch meerdere dagen tijd en geduld nodig…
Dank je wel Karel!
De powerpoint voorstelling van Karel vind je hier. Gezien het systeem voortdurend in ontwikkeling is, wordt geen volledige actualisatie verzekerd.
Meer info?
Lieven Delanote
Tel: 051 27 32 50
E-mail: lieven.delanote@inagro.be