Munt op een vrij beperkte oppervlakte vraagt om een uitmuntende techniek!
Aan de hand van een teelttechnische demoproef munt werd nagegaan hoe het onkruid beheerst kan worden en op welke manier “kleinere” kruidenbedrijven deze munt efficiënt kunnen oogsten.
In 2014 werden 3 bedden ‘Marrakech’-munt geplant op een biologisch perceel. De stekken werden op verschillende manieren aangeplant: in de volle grond, in plastiek, in antiworteldoek, bedekt met een laagje compost en bedekt met een laagje hakselhout. Tijdens elke wied- en schoffelbeurt werd gekeken hoe arbeidsintensief elk object is. Elke snede werd geoogst met een ander toestel. De oogst werd telkens geregistreerd.
Na 1 teeltseizoen van munt komt een laagje compost toedienen tussen de planten als beste object uit de proef. Het onkruiddrukkend effect is goed, zonder in te boeten op kwaliteit. Bij het afdekken met een laagje compost wordt tevens de hoogste opbrengst behaald. Zowel wanneer gewoon geplant wordt, als wanneer er een laag schors gelegd wordt, zijn de opbrengsten beduidend lager. Daarbij komend is de arbeid om het perceel onkruidvrij te houden wanneer gewoon geplant is, een stuk groter. Het oogsten gebeurt bij voorkeur machinaal, zeker wanneer men spreekt over behoorlijke oppervlaktes. Afhankelijk van de oppervlakte dient geïnvesteerd te worden in een machine. Gaat dit eerder om een kleinere teelt, dan is de haagschaar op steel zeker een optie. Bij iets grotere oppervlakten kan de machine van Thierry een oplossing bieden, mits kleine aanpassingen. Met de hand oogsten neemt veel tijd in beslag en is dus enkel aangewezen bij kleine oppervlaktes.
Foto: Oogstmachine Thierry Beaucarne
Foto: Haagschaar op steel
Het volledige verslag kan je downloaden op de website van PCG.
Justine Dewitte