Niet kerend blijft goede aanpak, meerwaarde ecoploeg niet eenduidig
De klimaatopwarming liet zich in de periode 2018-2020 ongenadig voelen en daagt biologische akkerbouwers en groentetelers uit om hun bodemmanagement robuuster te maken. Niet kerende grondbewerking en groenbemesters zijn twee sleutelbegrippen waarmee ook in de Vlaamse biologische praktijk al heel wat ervaring is. Toch valt de puzzel niet steeds. Niet kerende grondbewerking is vaak nog vrij intensief en onder droge omstandigheden ligt het organisch materiaal afkomstig van gewasresten en mest schijnbaar inert aan de oppervlakte. In het CCBT-project “ecoploegen of niet kerend: organische stof tot nadenken” verkenden we nieuwe strategieën en onderzochten we of ecoploegen een onderdeel van het compromis kan zijn.
Uit de proeven waarbij we verschillende bodembewerkingsstrategieën ten opzichte van elkaar plaatsen, leren we dat een goede bodemstructuur en een doordachte vruchtwisseling doorslaggevend zijn. Bij die uitgangssituatie, kan een diepe bodembewerking voor een koolteelt dan achterwege gelaten worden. Het ondiep onderwerken van organisch materiaal met de ecoploeg draagt in dit geval niet bij aan een hogere N-efficiëntie en biedt geen meerwaarde naar opbrengst en kwaliteit ten opzichte van niet kerende grondbewerking.
In een preiteelt na een grasklaver tussenteelt is het nut van de ecoploeg sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Onder vochtige omstandigheden haalden we het beste resultaat met de ecoploeg in combinatie met een late vernietiging van de grasklaver, maar als de teelt een droge zomer doormaakt, dan is een late vernietiging van de grasklaver net geen goed idee. De niet kerende bewerking in combinatie met tijdige vernietiging van de grasklaver haalt in beide omstandigheden een mooi intermediair resultaat. Tenslotte bleek de efficiëntie van een najaarsbemesting in de proeven minstens even goed als die van een voorjaarsbemesting. Hier gaan we zeker verder mee aan de slag.
Lees de volledige samenvatting van het project in dit artikeltje.
Technische verslagen kan je ook raadplegen:
- Proefverslag Ecoploeg versus niet kerend in bloemkool 2021 Inagro
- Proefverslag Ecoploeg versus niet kerend in prei 2021 Inagro
- Proefverslag Ecoploeg vs niet kerend in combinatie met najaarbemesting tov voorjaarsbemesting in dubbelteelt bloemkool 2022 Inagro
- Proefverslag Ecoploeg vs niet kerend in combinatie met najaarbemesting tov voorjaarsbemesting in prei 2022 Inagro
Meer info?
joran.barbry@inagro.be