Nieuws vanuit het Landbouwcentrum Voedergewassen
Het Landbouwcentrum Voedergewassen (LCV) bundelt alle organisaties en instellingen in Vlaanderen die zich bezighouden met onderzoek rond voederteelten. Hun projecten zijn voornamelijk gericht naar de gras- en maïsteelten en zijn vaak ook relevant voor biologische telers. Zo brachten ze dit jaar o.a. publicaties uit over bodemvruchtbaarheid onder maïs, het beheersen van knolcyperus, het onderzaaien van gras in maïs en de toepassing van striptill in maïs.
Bodemvruchtbaarheid bij maïs verbeteren
De zuurtegraad (pH) van de bodem en het gehalte aan organische stof zijn sleutelfactoren in het complexe proces van bodemvruchtbaarheid. De aanvoer aan organische stof zou zodanig moeten zijn dat de jaarlijkse afbraak minstens wordt gecompenseerd. Liever nog is het streefdoel meer aan te voeren dan de afbraak en op die manier het humusgehalte te verbeteren. Ook de pH mag niet te laag of te hoog zijn en wordt dus best goed opgevolgd. In dit artikel (link) lees je er meer over. Daarnaast worden ook de voordelen van vruchtwisseling nog eens op een rijtje gezet.
Sinds midden de jaren ’80 hebben we in Vlaanderen te kampen met knolcyperus. Waar de besmetting zich jarenlang in de grensregio met Nederland concentreerde, komt dit moeilijk te bestrijding onkruid nu overal in Vlaanderen voor en is het zelfs in Wallonië vastgesteld. Knolcyperus zet zijn opmars verder. In dit artikel (link) lees je meer over de eigenschappen en bestrijdingsmogelijkheden. De preventieve bestrijdingsmaatregelen die beschreven worden kunnen zeker toegepast worden in de biologische teelt, de chemische bestrijding is uiteraard niet van toepassing in bio.
De onderzaai van gras bij mais staat nu weer wat meer in belangstelling. De reden hiervoor is te vinden bij de vergroeningsmaatregelen in kader van het GLB en de nieuwe derogatieregels. Grasonderzaai is echter niet eenvoudigweg gras tussen de mais zaaien. Om tot een geslaagde groenbedekker te komen zijn er wel enkele belangrijke randvoorwaarden. Verschillende partners van het LCV hebben in 2015 ervaring opgedaan met onderzaai. Dit artikel (link) bundelt de ervaringen rond onderzaai van gras in mais.
Ervaringen met striptill in de maïsteelt
Diverse partners van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen bekijken sinds 2013 de toepassing van striptill. Ook in 2015 liepen er in kader van het demonstratieproject “Bieten en mais in strepen: introductie van striptill in Vlaanderen” diverse demoproeven. In dit artikel (link) leest u de ervaringen van deze techniek in Vlaanderen.
Meer info?
Gert Van de Ven (Hooibeekhoeve/LCV)
Gert.VANDEVEN@provincieantwerpen.be
Tel: 014/85 27 07