Onderzoek biologische landbouw en voeding voorgesteld op BioXpo
Op zondag 15 en maandag 16 oktober nam het Vlaamse Onderzoeks- en Kennisnetwerk voor de biologische landbouw en voeding voor de tweede maal deel aan de BioXpo-Vitasana beurs in Paleis 1 van Brussels Expo op de Heizel. NOBL, CCBT en BBN richtten er opnieuw samen met hun partners een biokennisplein (Stand 708) in. Deze keer in samenwerking met de Waalse collega’s van het CRA-W in Gembloux.
Inagro, PCG, pcfruit, Proefcentrum Pamel, Proefbedrijf Pluimveehouderij, Hogeschool Gent, Odisee Campus Waas en ILVO stelden er aan de hand van posters een aantal van hun actuele onderzoeksthema’s voor de biologische landbouw en voeding voor:
Bodem en bemesting
- Stikstofwerking van maaimeststoffen (ILVO-Plant, Koen Willekens en Victoria Nelissen; Inagro, Annelies Beeckman; PCG, Justine Dewitte; Ugent, Stefaan Deneve)
Robuuste rassen
- Buitenteelt tomaat: nog toekomst voor professionele teelt? (PCG, Justine Dewitte)
Vruchtwisseling
- Diversifiëren van vruchtwisseling leidt tot hogere productiviteit (Bioforum, An Jamart; Inagro, Lieven Delanote)
Diversiteit in landbouw en voeding
- Oergranen van akker tot bakker: Oude tarwes, teff, quinoa, amarant & boekweit (HoGent, Anneline Christiaens)
- Innovatieve biologische teelten (PCG, Annelien Tack, Tijl Ryckeboer, Justine Dewitte; Inagro, Karel Dewaele, Veronique De Mey)
Ziekten en plagen:
- “Biofruit debuggers” bundelen kennis en krachten in strijd tegen boswantsen (pcfruit, Tim Beliën en Gertie Peusens)
Onkruidbeheersing
- Onkruidbeheersing in de biologische kleinfruitsector (Proefcentrum Pamel, Sarah Fonteyn)
Diervoeding, -gezondheid en -welzijn
- Inkuilen van veldbonen en granen voor leghennen (ILVO, Marta Lourenço en Evelyne Delezie; HoGent, Joos Latré; Inagro, Luk Sobry)
- Maagdarmwormenbesmetting bij kalveren onder controle houden zonder chemische middelen? (Odisee, Jo Vicca, Luk Sobry)
- Welke grassoort kiezen in een bio grasklaverweide? (Inagro, Luk Sobry en Wim Govaerts & co cvba)
Gemengde teelten
- Pluimvee rendabel houden in korte keten (Proefbedrijf Pluimveehouderij, Ine Kempen; Steunpunt Levend Erfgoed, Jan Martens)
- Duurzame combinaties van plantaardige teelten met uitloop voor pluimvee (ILVO, Victoria Nelissen, Bert Reubens, Frank Tuyttens, Thijs Decroos, Dimitri Van Grembergen)
Kennis en onderzoek
- Samen kennis ontwikkelen mét en voor boeren (Biobedrijfsnetwerken, An Jamart; CCBT, Carmen Landuyt; NOBL, Lieve De Cock)
Naast onderzoeksinstituten vonden ook andere kennispartners als Bio zkt Boer en Landwijzer een plaatsje op het plein en konden de bezoekers zich laten informeren over de biobedrijfsadvisering van het Departement Landbouw en Visserij. Vanuit de ILVO-FoodPilot werd Kratos, het adviessysteem waar land- of tuinbouwer gratis advies op maat van uw bedrijf kunnen aanvragen, onder de aandacht van de aanwezige standhouders en beursbezoekers gebracht.
Tijdens een workshop op zondagmiddag deelde Lieven Delanote (Inagro) samen met Stefaan Deraeve van La Vie Est Belle en Eddy Montignies van Land, Farm & Men en Graines de Curieux hun ervaringen met de teelt en de verwerking van o.a. quinoa en gierst in de workshop ‘Quinoa, gierst, … new foods vanop Belgische bodem’.
Meer info?
Lieve De Cock of Carmen Landuyt
lieve.decock@ilvo.vlaanderen.be of carmen.landuyt@ccbt.be
TEL +32 (0)9 272 23 52 (Lieve) of +32 (0)9 331 60 85 (Carmen)