Ooit al gedacht aan deze alternatieve voederplanten voor varkens?
Met het OK-Net EcoFeed-project wilde men varkenshouders helpen om 100% biologische en lokaal voeder te produceren.
Om dit te bereiken zijn ze verder gaan kijken dan de huidige mengvoeders die gebaseerd zijn op een beperkt aantal grondstoffen (zoals mais, tarwe, gerst, soja), waarvan sommigen ook als menselijk voedsel kunnen dienen.
Vanuit het standpunt van de zelfvoorzienende boer, is het niet voldoende het conventioneel voeder te vervangen door voeder afkomstig uit de biologische landbouw, maar moet er ook op zoek gegaan worden naar innovatieve en lokale alternatieve ingrediënten voor voeders. Hierbij kan er rekening gehouden worden met het omnivore karakter van het varken. Gewassen en (on)kruiden die algemeen als minderwaardig of ongewenst beschouwd worden, kunnen door varkens misschien net wel aangewend worden als voeder.
Deze lijst met plantensoorten die, volgens verschillende traditionele bronnen, bruikbaar zijn als voeder voor varkens, kan nuttig zijn als naslagwerk voor biologische varkenshouders die interesse hebben in alternatieve voederbronnen. Het zijn allen wilde plantensoorten die in Zuid-Europa voorkomen, maar ook ver daarbuiten. In het document staat beschreven welke plantendelen door de varkens geconsumeerd kunnen worden en welke voorbehandelingen nodig zijn voordat ze aan de varkens gevoederd kunnen worden.
De catalogus is opgesteld in het Spaans, maar kan vrij eenvoudig geïnterpreteerd worden. In de gids zijn de plantensoorten alfabetisch gerangschikt binnen de botanische families.
De informatie per plantensoort is onderverdeeld als volgt (met meer en minder interessante info):
- wetenschappelijke naam
- algemene benaming in het Spaans
- habitat: plaats van voorkomen
- abundantie en geografische verspreiding op het Iberisch schiereiland
- mate van gebruik: populariteit of frequentie van gebruik in het recente verleden
- bruikbare plantendelen
- wijze van consumptie: vers of na een vereiste vorm van verwerking
- seizoen: periode van het jaar waarin het gebruikt kan worden
- levensfase van de varkens
- opmerkingen
Voor puntje 4 en 5 wordt de mate van verspreiding en gebruik aangetoond aan de hand van een schaal met vier rasters die al dan niet ingekleurd zijn.
Verspreiding: zeer klein, klein, wijdverspreid en zeer wijdverspreid.
Mate van gebruik: zeer beperkt, weinig bekend, frequent en zeer frequent.