Oproep aan prei- en uientelers: wat is uw ervaring met preimineervlieg?
Napomyza gymnostoma of de preimineervlieg is intussen zowel bij hobbytuinders als bij preitelers een welbekende schadeverwekker. In moestuinen worden prei, ui en look al een tiental jaar belaagd door dit insect. Op productievelden bij boeren treden meer recent ernstige schadegevallen op door preimineervlieg. De verwachting is dat het probleem ook in de professionele teelt de komende jaren verder zal toenemen. Om meer inzicht krijgen in de huidige omvang, historiek en regionale verspreiding van het probleem in Vlaanderen, voert Inagro een enquête uit.
Waarom deze enquête?
Met deze enquête willen we in de eerste plaats de regionale verspreiding van de preimineervlieg in beeld brengen. Belangrijk is dat we zowel professionele als particuliere tuinders willen bevragen. In Vlaanderen dateren de eerste schadewaarnemingen in amateurtuinen volgens internetbronnen al van 2004. Velt (de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) noteerde de eerste schademeldingen door tuiniers in de winter van 2006. De laatste jaren ondervinden ook meer en meer professionele preitelers schade. Literatuuronderzoek leert ons dat de eerste schademeldingen in andere Europese landen veelal ook afkomstig zijn uit amateurtuinen. Net als in Vlaanderen worden er ook vaak regionale verschillen in het optreden van schade vastgesteld. De reden waarom eerder meer schade voorkomt in amateur tuinen dan op cultuurpercelen, moet wellicht vooral worden gezocht in de voorkeur van het insect voor luwe, meer beschutte plaatsen om haar eitjes af te leggen. De schade op kleine, beschutte oppervlakten is ook altijd relatief hoger dan op grotere, meer open percelen.
De enquête kan ons ook helpen meer zicht te krijgen op aspecten betreffende de levenswijze van het insect. Er ontbreekt hierover nog heel wat essentiële kennis die van belang is voor het onderzoek naar mogelijke beheersingsmethoden. Alle vaststellingen van de aanwezigheid van het insect en de schade die ze veroorzaakt, kunnen ons hierbij verder helpen. Herfstprei blijkt bij voorbeeld meer aangetast te zijn dan winterprei bij plantingen op eenzelfde locatie. In amateur tuinen staan vaak verschillende gewassen van dezelfde familie zodat we ook daar iets kunnen leren uit de voorkeur van de mineervlieg betreffende de keuze van de waardplant.
Doe mee!
Graag willen we hier alle prei- en uientelers oproepen om de vragenlijst in te vullen. Uw ervaringen en observaties in uw tuin of op uw percelen kunnen ons helpen meer inzicht te krijgen in de problematiek van preimineervlieg in Vlaanderen. Met behulp van deze enquête kunnen we alle ervaringen samenbrengen. Ook wie als preiteler nog geen schade heeft ervaren door dit insect, kan de vragenlijst invullen.
Klik hier of surf naar www.ccbt.be/schademeldingpreimineervlieg en u komt rechtstreeks op het invulformulier. Het invullen neemt ongeveer 10 minuten in beslag.
Meer info?
Femke Temmerman
femke.temmerman@inagro.be
tel. 051/27 32 53