Phytophthora verspreidt zich snel in de aardappelteelt
Phytophthora wordt steeds agressiever en krijgt ook nog eens gunstig weer om vroeg toe te slaan. Op gevoelige rassen is de plaag al volop aanwezig. Maar ook aangetaste resistente rassen zijn geen uitzondering meer. Om de verspreiding zo veel mogelijk te beperken, moet elke teler zijn verantwoordelijkheid nemen. Ook biotelers, want het behoud van resistente rassen staat op het spel!
Enkele beheersingsmaatregelen voor aardappelplaag opgesomd, met het oog op resistentiemanagement voor bioteelt:
- Verwijder opslagplanten en dek afvalhopen af. Dit zijn grote primaire infectiebronnen!
- Inspecteer je gewas regelmatig op ziektesymptomen, zowel gevoelige als resistente rassen.
- Bescherm je gewas met koper op basis van de waarschuwingsberichten en/of de adviesmodule (webapplicatie) van Viaverda.
- Bij een hoge infectiedruk is het aanbevolen om ook de resistente rassen te beschermen.
- Bij aantasting ga je over tot loofbranden. Hoe meer sporen Phytophthora kan aanmaken, hoe meer kans dat de resistentie bij de resistente rassen doorbroken wordt.
Elke teler dient deze maatregelen goed te respecteren. Primair moet er de nodige aandacht zijn voor preventie. Tijdens de teelt volg je de druk op door je gewas goed te monitoren. Onder de huidige hoge infectiedruk is dit een must. Volgens de waarschuwingen van Viaverda luidt momenteel het advies om alle cultivars te beschermen en hierbij een kort interval aan te houden. Ook resistente rassen moet je dus nu beschermen met koperbespuitingen.
Neem je plaag waar (in een gevoelig ras) op jouw perceel, laat de plaag dan niet te sterk uitbreiden en brand het loof af. Zo beperk je nog meer opbrengstverlies en de kans op resistentiedoorbraak bij resistente rassen.
Inagro monitort de plaagtolerantie van meer dan 30 aardappelrassen in een rassenproef en legde ook een behandelingsproef in het ras Cammeo aan (plantdatum 14 mei). Hierin gaan we na welke middelen potentieel bieden om in de bioteelt bij te dragen aan een duurzame beheersingsstrategie.
In het volledige artikel, dat je hier kan openen en downloaden, lees je verder over de stand van zaken voor aardappelplaag.
Nog meer info is te vinden via:
- Robuuste rassenlijst: 2024 Belgische lijst robuuste aardappelrassen.pdf (inagro.be)
- Verslagen rassenproeven: Welke rassen zijn resistent tegen aardappelplaag? | Inagro
- Inagro’s gewasbeschermingsapp: Inagro's gewasbeschermingsapplicatie
- Webapplicatie aardappelziekte Viaverda: Webapplicatie aardappelziekte (viaverda.be)
- Proefverslag Inzet van middelen tegen aardappelplaag: Proefverslag (inagro.be)
Meer info?
femke.temmerman@inagro.be
anouk.vanmoorter@inagro.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
Aardappelplaag 2024 BIOpraktijk.pdf | 428.9 KB |