Positieve ervaringen met precisiewiedeggen van Treffler en APV op kleine tuinbouwbedrijven
12/04/2022
Anouk Van Moorter
De precisiewiedeggen van Treffler en APV worden ook op kleine tuinbouwbedrijven standaardmachines. Ze werken rijonafhankelijk en zijn hierdoor in veel verschillende teelten inzetbaar. Dankzij de breed toegankelijke VLIF-steun voor niet productieve investeringen wordt de financiële drempel voor de aankoop sterk gemilderd. In twee filmpjes praten telers over hun ervaringen met de wiedeg van Treffler of APV.
De Treffler-wiedeg als referentie
In de biologische landbouw is de wiedeg een basiswerktuig voor mechanische onkruidbeheersing. Het principe is simpel. Verende tanden worden door de grond getrokken en trekken het kiemende onkruid los. Intussen is de Treffler precisiewiedeg al goed gekend. Bij de klassieke wiedeg veerden de tanden door de krul bovenaan elke tand. Bij de Treffler precisiewiedeg is elke tand aangespannen met een individuele kabel met veer. De geometrie van de aanspanning zorgt ervoor dat elke tand zich afzonderlijk aanpast aan de vorm van het bodemoppervlak en dit met een gelijkblijvende tanddruk. De druk op de tanden kan hydraulisch worden ingesteld vanop de tractorstoel. Voor wie geen hydrauliek op de tractor heeft, is er ook een manuele verstelling mogelijk. Voor erg fijn werk in groenten kies je best voor de optie met de dubbele veer. De Treffler-wiedeg is in verschillende uitvoeringen en in veel werkbreedtes beschikbaar.
Precisiewiedeg van APV is de eerste in een groter wordende groep achtervolgers
Het Oostenrijkse APV ontwikkelde een variant op de wiedeg van Treffler. Ook hier is elke tand onafhankelijk opgehangen. De druk wordt gezet voor een drukveer boven het scharnierpunt op de tand. De druk op de tanden wordt geregeld door het rode en het gele kader ten opzichte van elkaar te laten bewegen en is ook instelbaar vanop de tractor. Het gamma is beperkter dan bij Treffler, maar is de voorbije jaren ook breder geworden.
Ondertussen komen meer merken op de proppen met een precisiewiedeg. In eerste instantie gaat het vaak om bredere machines (> 3 m) gericht op akkerbouw. Onder andere Carré geeft aan ook aan een smalle uitvoering te werken voor kleine tuinbouwbedrijven. We proberen verschillende van deze nieuwe machines te demonsteren op de biovelddag van Inagro op 21 juni!
Strakke timing en goede voorbereiding altijd doorslaggevend
Voor welke wiedeg je ook kiest, onkruidbestrijding begint steeds bij het planten. Als de planten niet stevig in de grond zitten, kan je ook niet eggen een week na planten als het onkruid kiemt. Je zou de planten weer los trekken. Belangrijk is ook om de discipline te hebben het toestel iedere week te gebruiken. Regenval kan hier een spelbreker zijn. Bij een lage onkruiddruk kan wiedeggen met de Treffler of de APV wiedeg voldoende zijn. Bij een hogere onkruiddruk is schoffelen eventueel nog nodig.
Enkele ervaringen
Op ’t Herdershof kozen ze voor de wiedeg van Treffler. Ze gebruiken de wiedeg in verschillende teelten en hun doel is om niet meer te moeten schoffelen. Ook Geert van de Mollenakker gebruikt de Treffler in al zijn teelten. In dit filmpje delen Bas Geelen en Geert De Clercq hun positieve ervaringen met de Treffler:
Luc van bedrijf Ons Dagelijks Groen ging op zoek naar een wiedeg waarvan de tanden de grond volgen en heeft gekozen voor de wiedeg van APV. Zelfs in de aardappelteelt zet hij de wiedeg in. Luc is dan ook zeer tevreden van zijn aankoop. In dit filmpje praat Luc enthousiast over de wiedeg van APV:
Geniet dit jaar 50 % subsidie op de aanschafwaarde
Wie interesse heeft om een machine voor mechanische onkruidbestrijding (oa wiedeg, schoffelmachine of wiedbed) aan te kopen, kan nu rekenen op 50 % subsidie. Lees er alles over op de website van het Departement Landbouw en Visserij (Niet-productieve investeringssteun | Departement Landbouw & Visserij (vlaanderen.be)). Deze regeling staat los van de traditionele VLIF-steun en is breed toegankelijk voor bijna iedereen met een landbouwnummer. Deze regeling geldt minstens tot eind 2022. Of ze onder dezelfde voorwaarden ook in 2023 geldt, is op dit moment niet zeker.
Meer info?
Lieven Delanote
Tel: +32 (0)51 273 250
E-mail: lieven.delanote@inagro.be
Dit demonstratieproject wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).