Preciezer irrigeren op basis van irrigatiemodel
Volledig automatisch en berekend irrigeren en daarmee water besparen en/of een betere gewaskwaliteit bekomen, dat is het uiteindelijke doel van het nieuwe online irrigatieplatform van het Proefstation voor de Groenteteelt. Sinds kort staat het platform online en kunnen telers zich aanmelden.
Op het nieuwe platform www.irrigatie.proefstation.be van het Proefstation voor de Groenteteelt (Sint-Katelijne-Waver) kan je sinds kort real-time de optimale watergift voor jouw percelen opvolgen. Achter de schermen draait een voorspellingsmodel waaraan vier jaar werd gewerkt binnen het project ‘Smart Growers’ en dat gebaseerd is op de wetenschappelijk bestudeerde methode van de FAO. Om met het model aan de slag te kunnen, moeten wel eerst nog bodemstalen genomen worden voor het bepalen van de bodemeigenschappen. Nadien berekent het model het beschikbare water in de bodem op basis van lokale weersgegevens, de ingegeven irrigatiegiften, de geschatte evapotranspiratie van het gewas en eventuele peilmetingen. Bereikt het bodemvochtgehalte de maximaal tolereerbare uitdroging dan zal het model een irrigatiegift adviseren die net voldoende is om het bodemvocht in de wortelzone aan te vullen.
Deze figuur geeft weer hoe dit er uitziet voor een aspergeperceel tijdens de zomer van 2022. Op de grafiek zijn de neerslag en irrigatiegiften te zien. Een weerstation stuurt de neerslag automatisch door naar het platform en de teler geeft de toegediende irrigatiegiften handmatig in. De blauwe lijn onderaan geeft dan het gesimuleerde bodemvochtgehalte weer dat door het model berekend werd. Bereikt dit bodemvochtgehalte de interventiedrempel dan krijgt de teler een advies voor een irrigatiegift.
En het kan nog straffer! Bij een demonstratie binnen het ‘smart growers’ project werd dit model gekoppeld aan een automatische kraan met waterteller in een rij met blauwe bessenteelt. Zo kon de voorspelde irrigatiegift zonder tussenkomst van de teler onmiddellijk toegediend worden. Bovendien stuurt het systeem de uitvoering van die irrigatiegift opnieuw door naar het platform, die deze dan weer in rekening brengt bij het opnieuw simuleren van het bodemvochtgehalte. Van eind juli tot begin september werd de irrigatiegift in de rij met automatische kraan met 30-50% gereduceerd t.o.v. de rest van het perceel waar de irrigatiegiften door de teler werden bepaald. Er werd daarbij geen reductie van de vruchtmaat of kwaliteit gemeten.
Wie interesse heeft, kan een kijkje nemen op www.irrigatie.proefstation.be
of kan contact opnemen met de onderzoekers via irrigatie@proefstation.be
Dit onderzoek werd uitgevoerd binnen het Interregproject Vlaanderen-Nederland ‘Smart Growers’ met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Limburg, Antwerpen en Oost-Vlaanderen.