Project rond bio bestrijding van Verticillium in bloemkool sluit af met mooie eindresultaten
Bloemkooltelers met velden die geïnfecteerd zijn door de bodemschimmel Verticillium longisporum kunnen in droge, warme zomers zware opbrengst- en kwaliteitsverliezen lijden. Het labo Fytopathologie van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent), Inagro en het Proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver (PSKW) werkten samen aan de ontwikkeling van een duurzame biologische controle voor deze pathogeen. Het onderzoek toonde aan dat een combinatie van maatregelen kan helpen om de ziekte te beheersen.
Verticillium longisporum is een bodemschimmel die overlevingsstructuren (microscleroten) vormt die tot 10 jaar in de bodem kunnen overleven. Na infectie van de plant groeit deze schimmel in de beschermde omgeving van de vaatbundels. Beide kenmerken maken de bestrijding van V. longisporum heel complex. Nadat in een vorig project rond de bestrijding van Verticillium verwelking in bloemkool de beschermende werking van de goedaardige schimmel V. isaacii (voorheen V. tricorpus) tegen V. longisporum aangetoond werd, focuste dit project specifiek op het ontwikkelen van strategieën om V. isaacii toe te passen in praktijkomstandigheden. Een eerste strategie bestaat erin bloemkoolplanten in een vroeg groeistadium te behandelen met V. isaacii om ze zodoende te beschermen tegen V. longisporum aanwezig in het veld. Omdat V. isaacii van nature aanwezig is in onze bodems steunt een tweede strategie op het stimuleren van de natuurlijke populatie van deze goedaardige schimmel. Door bloemkool te roteren met geschikte waardplanten van V. isaacii proberen we de concentratie V. isaacii in de bodem te verhogen.
Facelia, raaigras en Japanse haver zijn geschikte groenbemesters in combinatie met bloemkool. Naast hun algemene positieve eigenschappen kunnen deze teelten de natuurlijke populatie aan goedaardige V. isaacii stimuleren wanneer de initiële populatie in de bodem laag is. Deze toename aan V. isaacii in de bodem vertaalde zich op korte termijn echter niet in een significante vermindering van de Verticillium aantasting in een volgteelt bloemkool. Wanneer deze voorteelten weliswaar gecombineerd werden met een zaadbehandeling met V. isaacii trad een versterkend ziekte-reducerend effect op.
Uit al de proeven moeten we ook besluiten dat de ziektedruk van Verticillium verwelking in bloemkool moeilijk te voorspellen is op basis van de grondanalyses. De mate van aantasting wordt eveneens bepaald door andere factoren zoals onder andere weersomstandigheden en grondsoort.
Lees het volledige artikel hier.
Project met steun van VLAIO (ex-IWT) in kader van landbouwonderzoek nr 100886
Meer info?
Sabien Pollet (Inagro)
Tel: +32 (0)51 27 32 53
E-mail: sabien.pollet@inagro.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
bio bestrijding verticillium in bloemkool.pdf | 930.31 KB |