Rassenproef zomertarwe 2012: Gele roest kost opbrengst
Het voorbije jaar hebben een aantal Vlaamse molenaars uitdrukkelijk gevraagd naar Vlaamse biologische baktarwe. Hierdoor komt de teelt van biologische zomertarwe opnieuw in de belangstelling. Ook zomertriticale en zomergerst hebben potentieel in de biologische landbouw.
Het voorjaar 2012 was voortdurend vrij nat en bleek gunstig voor de ontwikkeling van gele roest. De mate waarin de rassen door gele roest werden aangetast, bleek bepalend voor de opbrengst.
Epos en Septima combineren een hoge opbrengst met een goede bakkwaliteit. Septima bleef ook erg gezond. Specific is een superieure baktarwe, maar moet toegeven op opbrengst en is iets ziektegevoeliger.
Bombona, Lavett, Thasos en Triso gaan in deze proef onderuit als gevolg van de gele roest. De opbrengst is laag (Lavett en Bombona) tot zeer laag (Thasos en Triso). De bakkwaliteit is goed.
Olivart, Tybalt en Zola voldoen niet aan de normen voor bakkwaliteit. Olivart en Zola bleven gedurende het gehele seizoen erg gezond. Zola haalt de hoogste opbrengst. Tybalt en Olivart blijven steken op een gemiddelde opbrengst.
Dezelfde spreiding doet zich voor bij de zomertriticales. Het nieuwe ras Logo voldoet niet.
Zomergerst bevestigt zijn goede bodembedekking en onkruidonderdrukking. Afhankelijk van het ras, is een opbrengst mogelijk die in de buurt van de betere zomertarwes ligt.
Klik hier voor het volledige verslag van Inagro.
Meer info?
Lieven Delanote
TEL: 051 27 32 50
E-mail: lieven.delanote@inagro.be
Bijlage | Grootte |
---|---|
rassen zomertarwe 2012.pdf | 945.41 KB |