Schaarbeekse kriek uit eigen streek
Tijdens het voorjaar van 2018 werd op Proefcentrum Pamel gestart met een proefperceel voor Schaarbeekse krieken. In het voorjaar van 2019 en 2020 werden ook nog geënte bomen aangeplant. Via een aanplantsysteem in hagen wordt onderzocht of Schaarbeekse kriek terug op een rendabele manier in de brede regio kan worden geteeld.
Schaarbeekse kriek gezocht
Een aantal jaar geleden kwam HORAL (HOge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren) samen met Marcel Vossen bij de provincie Vlaams-Brabant met het plan om de teelt van Schaarbeekse kriek in het Pajottenland en de Zennevallei te herintroduceren. Kort daarna ontstond het project ‘Ontwikkeling en rendabiliteit van lokale Schaarbeekse krieken’ dat door Patteland Plus Vlaams-Brabant wordt gesubsidieerd.
Een aantal decennia geleden haalden de lokale kriekbrouwers hun Schaarbeekse krieken uit de regio rond de brouwerijen. Aangezien de teelt de laatste jaren wat op de achtergrond raakte is het aanbod helemaal verdwenen. Hierdoor zijn de brouwers genoodzaakt om krieken aan te kopen uit Oost-Europa. Deze krieken zijn van goede kwaliteit, maar kunnen niet vergeleken worden met de vruchteigenschappen van Schaarbeekse kriek die typisch aroma’s van amandel en vanille aan het bier geven.
Plantmateriaal verzameld via oproep
Aangezien plantgoed van Schaarbeekse kriekelaars niet overal te koop is en al van vroeger geweten was dat er verschil in kwaliteit kon zijn tussen de bomen, werd een oproep verstuurd naar de inwoners van Vlaams-Brabant. Via deze oproep werd aangemoedigd om contact op te nemen met Proefcentrum Pamel indien ze thuis of in hun buurt Schaarbeekse kriek hadden groeien en hiervan fruit en plantmateriaal wouden doneren. Na vele plaatsbezoeken selecteerden de medewerkers van Pamel uiteindelijk 24 locaties.
Via het uitgraven van wortelstekken en het laten enten van enthout werd van de geselecteerde locaties materiaal naar het proefveld in Pamel gebracht. Aangezien proefcentrum Pamel uitsluitend biologisch onderzoek uitvoert, zal de teelt van de Schaarbeekse kriek uiteraard ook biologisch verlopen. In de eerste jaren zal het er op aankomen om voornamelijk inzicht te krijgen in de biologische teelt van deze kriek.
Aanleg proefveld
Om voeling te krijgen met de teelt werden verschillende proeven opgezet op een proefperceel van Proefcentrum Pamel. Aangezien er getracht wordt om een haag van Schaarbeekse kriekelaars te bekomen, moeten de planten in de rij vrij dicht aangeplant worden. Als proef werd daarom onder andere geëxperimenteerd met verschillende plantafstanden.
Daarnaast werden bij het enten ook verschillende onderstammen gebruikt. De onderstammen die momenteel in proef liggen zijn Prunus Avium, Colt en Gisela 5. Aangezien de aanplant nog vrij jong is, zijn hier voorlopig nog geen resultaten van beschikbaar. Al is er het aanvoelen dat Gisela 5 voorlopig een iets te zwakke onderstam blijkt te zijn. Wat wel al kon vastgesteld worden, is dat het slaagpercentage na enting in het algemeen over de verschillende onderstammen erg laag is, met een duidelijk verschil tussen de verschillende onderstammen. Gisela 5 blijkt uit de eerste testen een lager slaagpercentage te geven dan Prunus Avium en Colt. Al hangen deze resultaten sterk af van de kwaliteit van het enthout en de locatie van waar het hout afkomstig is. Van sommige locaties was het slaagpercentage over alle onderstammen en de verschillende jaargangen heen duidelijk hoger dan van andere locaties.
Sam Neefs, Proefcentrum Pamel
Sam.neefs@vlaamsbrabant.be
TEL 054 32 08 45