Startschot operationele groep rond lokaal toasten van veldbonen
In februari klonk het startschot voor de operationele groep ‘ToastKanLokaal’, die vanuit Inagro gecoördineerd wordt. Samen met enkele enthousiaste landbouwers gaan Inagro en ILVO samen op zoek naar de meest geschikte manier om veldbonen te toasten en zo te verwerken tot een waardevolle eiwitcomponent in het (biologisch) melkveerantsoen.
De meerwaarde van een toastingsproces voor het opkrikken van de voederwaarde is reeds gekend. Toasten kan er immers voor zorgen dat de bestendigheid van zowel het eiwit als het zetmeel toeneemt. Hierdoor is het beschermd tegen afbraak in de pens, en kan het verderop in het maag-darm kanaal als een efficiënte eiwitbron ingezet worden.
Afgelopen jaren konden de (biologische) veehouders beroep doen op een mobiele toastinstallatie, die vanuit Frankrijk naar België werd gebracht, om hun veldboonopbrengsten te laten toasten. Helaas zijn er hier hoge transportkosten mee gemoeid en ook de verbruikskosten van deze installatie lopen hoog op. Er is dus nood aan een haalbaar en energie-efficiënt alternatief dat op lange termijn kan ingezet worden. Er bestaan eveneens industriële (vaste) toastinstallaties in België, die bij grotere hoeveelheden zeker interessant zouden kunnen zijn. Nu, hier wringt het schoentje voor onze biologische veehouders. Door de beperkte omvang van deze sector is het niet aangewezen beroep te doen op deze installaties. Grote volumes kunnen enkel bekomen worden door de opbrengsten van verschillende bedrijven samen te brengen, waardoor veehouders niet de garantie hebben hun eigen getoaste product weer mee huiswaarts te krijgen.
Verder is een biologisch productieproces niet vergelijkbaar met een gangbaar productieproces:
- bij de verwerking van gangbare veldbonen wordt er namelijk gebruik gemaakt van specifieke suikers om een maillardreactie, en vervolgens een hoger DVE-gehalte, te verkrijgen.
- Bij een bio-proces wordt er louter met warmte gewerkt.
Kunnen we onder biologische omstandigheden vergelijkbare voederwaarden bekomen? Kunnen we een maillardreactie opwekken door aan een alternatief vochtgehalte te toasten? Binnen de operationele groep ‘ToastKanLokaal’ gaan we daarom samen met een selecte groep van biologische veehouders op zoek naar antwoorden.
In een eerste verkennende fase bekijken we samen waar de ideale toastinstallatie nu net aan zou moeten voldoen. In een volgende fase trekken we samen naar verschillende constructeurs van toastinstallaties om met hen in gesprek te gaan. Samen bekijken we de parameters die van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke DVE-gehalte van de veldbonen. Deze parameters zullen vervolgens getest worden door de constructeurs. Hiervoor zullen we stalen van de komende veldboonopbrengst naar hen opsturen. Verderop in het project bediscussiëren we dan de uiteindelijke uitkomsten en bekijken we de eventuele mogelijkheden tot (samen)aankoop van een toastinstallatie.
Meer info?
karolien.hertogs@inagro.be
Dit project loopt van 1/2/2024 tot 31/1/2026. In deze operationele groep wordt er over de landsgrenzen heen samengewerkt. Nederland is eveneens betrokken bij de discussie en we proberen van elkaars inzichten te leren. Daarnaast legden we ook connecties met onderzoekers van overzee, om te kijken of er ook daar samenwerkingsmogelijkheden zijn. We geloven namelijk dat het bundelen van ervaringen, inzichten en ideeën ons allen verder op weg zet in dezelfde zoektocht.