Strategieën om ruwvoeropbrengsten te beschermen tegen extreem klimaat
Binnen het CCBT-project ‘klimaatrobuuste ruwvoerproductie’ werd de voorbije jaren rond verschillende strategieën gewerkt om de ruwvoeropbrengsten te beschermen tegen extreme weersinvloeden. Dit project is nu afgelopen en we zetten even alles op een rijtje.
Inzoomen op het robuuster maken van de huidige gewassen
In de eerste plek werd er gekeken hoe we onze huidige maaimengsels klimaatrobuuster kunnen maken door het inmengen van alternatieve componenten naast grassen en klavers. Luzerne en rietzwenkgras lijken hier alvast perspectief te bieden. In dit andere BIOpraktijk artikeltje gaan we hier wat dieper op in.
Regenwormen to the rescue
Daarnaast toonde een uitgebreide literatuurstudie het voordeel van regenwormen in het perceel aan om je teelten te ondersteunen. Ze kunnen er namelijk voor zorgen dat je gewassen weerbaarder zijn tegen barre weersomstandigheden. Deze handige fiche vat het samen!
Telen van vernieuwende, robuustere gewassen
Tenslotte werd er gefocust op een andere piste, namelijk het telen van vernieuwende, robuustere gewassen zoals sorghum en zonnekroon. Beide teelten staan nog met hun kinderschoenen in de Vlaamse bodem, waardoor opbrengstresultaten nog onzeker zijn. We zien wel zeker mogelijkheden op langere termijn. Klik door naar het BIOpraktijk artikel over sorghum of het technisch proefverslag van zonnekroon om meer te weten te komen.
In dit verslag vind je een samenvatting van de belangrijkste projectresultaten en op de projectpagina staan alle publicaties natuurlijk verzameld.