Succesvolle zomerframbozen die zekerheid bieden voor de toekomst
04/12/2023
Femke De Vis, Renske Petré, Alexander Kerbusch, Clara Spruyt (pcfruit)
Het lijkt oud nieuws, de klimaatsverandering, maar het blijft o zo actueel. Zachte winters die leiden tot het vroeger uitlopen van kleinfruit, gevolgd door een vorstperiode later in het voorjaar die velen onder ons nog weet te verrassen. In de zomer daarentegen botsen we op torenhoge temperaturen van meer dan 30°C die vaak dagen of zelfs weken aanhouden. Tegenwoordig zijn die extremen niet meer uitzonderlijk en dat ondervinden ook onze huidige frambozenrassen jaar na jaar.
Op pcfruit gingen we op zoek naar zomerframboos rassen die bestand zijn tegen:
- Lentenachtvorst bij het uitlopen van de knoppen via een koude simulatie in de koelcel
- Hete zomerdag door een hitte simulatie in een gesloten aardbeitunnel
Naast de referentierassen Tulameen en Glen Ample, werden twee rassen uit koudere regio’s en twee rassen uit warmere regio’s opgekweekt in pot in biologisch substraat met organische meststoffen (Health Start): Cascade Gem (USA), Squamish (Canada), so.lu.12.38.01 (Italië), so.lu.10.44.12 (Italië). Daarnaast werden alle rassen ook aangeplant in volle grond op het bio-perceel van pcfruit.
Het Noord-Italiaanse ras ‘so.lu.12.38.01’ toonde potentieel om beter bestand te zijn tegen late lente nachtvorst. Het ras kan tippen aan de productie en sortering van Tulameen, echter de vruchten hebben weinig smaak. Cascade Gem is zeer groeikrachtig en stak er met kop en schouder boven uit op vlak van productie, echter dit ras is helemaal niet bestand tegen koudestress. Tulameen blijft het referentieras bij uitstek voor zomerframbozen door zijn hoge productie, goede sortering, lekkere smaak, goede textuur en daarenboven is dit ras ook goed bestand tegen de koude en hitte.
In deze fiche vind je van de drie bovenstaande rassen heel wat interessante weetjes op een rijtje.
Ben je geïntrigeerd en wil je de proefopzet en resultaten met je eigen ogen zien? Kijk dan naar dit filmpje!
Binnenkort zal het eindverslag van dit project ook op deze website en in de BIOpraktijk nieuwsbrief verschijnen, met daarin alle details over de proeven en de resultaten.
Meer info?
renske.petre@pcfruit.be
clara.spruyt@pcfruit.be
alexander.kerbusch@pcfruit.be
Bestanden
Bijlage | Grootte |
---|---|
Fiche CCBT future proof frambozen.pdf | 654.06 KB |